Ga jij verhuizen of wil je een klus in je woning eindelijk eens goed aanpakken? Klussen kan heel leuk zijn. Maar ook intensief, duur en een belasting voor het milieu. Daarom vroegen wij Genoeg-lezers naar hun beste tips voor duurzaam klussen. Daar kwamen veel handige tips uit, zoals voor meer hergebruik, recyclen, en creatieve tips om te besparen. Je leest ze in dit artikel!

Het hoognodige doen

We beginnen met wat tips die aan de basis staan van zo duurzaam mogelijk klussen:

  • Mijn meest duurzame manier van klussen is niets doen. Zo heb ik de meeste van mijn 15 jaar geleden gestuukte muren en plafonds gewoon naturel gelaten.
  • Wij wonen nu bijna 12 jaar in onze woning en hebben we binnenshuis nog nooit geschilderd! Hier en daar zijn de muren niet zo mooi meer. Maar onze interpretatie van duurzaam klussen is dus vooral het hoognodige doen en verder niks. Denk aan de kozijnen buiten onderhouden. En áls we iets doen, dan doet we het goed en dan wil ik ook het liefst duurzame producten gebruiken. Bij het klussen maak ik gebruik van oud gereedschap, of leen ik het liefst spullen van vrienden, familie of buren.
  • Van mijn ouders heb ik geleerd: zorg eerst voor een goede isolatie van je woning, dat scheelt al heel veel!
  • Ik probeer allereerst zo zorgvuldig mogelijk keuzes te maken: dus niet ieder seizoen een ander kleurtje op de muur, maar één keer kiezen en het daarna zo laten. Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een milieuvriendelijke isolatie van de woning.

Besparen

Ook geven aan aantal lezers handige tips om te besparen:

  • We zijn stap voor stap ons huis aan het verduurzamen en helemaal naar wens aan het maken. Dit doen we door gebruik te maken van het ‘sneeuwbaleffect’: met de besparing die de zonnepanelen hebben opgeleverd, hebben we de vloerisolatie aangeschaft. Met die besparing hebben we vervolgens de tuin verder ‘vergroend’ en opvang voor regenwater gerealiseerd, enzovoort.
  • Er zijn (veel) subsidies op verschillende vlakken aan te vragen! Zoals voor een groen dak en zonnepanelen. Zeker de moeite waard!
  • Zorg dat je goed overzicht hebt van alles dat je al in huis hebt. Dit helpt om niks dubbel aan te schaffen aan bijvoorbeeld materialen, scheelt weer een hoop geld!
  • Wat helpt is van tevoren een plan maken. Wat wil ik veranderen, wat heb ik daarvoor nodig, wat heb ik daarvan al en kan ik hergebruiken, welke vaardigheden moet ik nog verwerven, hoe maak ik me dat eigen? Bijvoorbeeld met instructievideo’s, een cursus volgen, of vragen bij iemand die dat al kan, eventueel In ruil voor iets anders. Wat je zelf doet, hoef je niemand voor te betalen. Dus: zo spaar je het milieu en je portemonnee! En met het geld wat je daardoor overhoudt, kun je voor wat je wel wilt kopen verantwoorde keuzes maken.
20210720_134108
Zelf klussen kun je prima leren! Webredacteur Sanne bouwde bijvoorbeeld een bed in de houtwerkplaats van een bekende.

Hergebruiken en recyclen

Natuurlijk kun je ook besparen op materiaal en geld door spullen te hergebruiken. Dit kan tegenwoordig ook vaak bij speciale werkplaatsen, waar je materiaal kunt (her)gebruiken en vaak ook cursussen volgen. Zoals bij Buurman. Over hergebruiken en recyclen gaan veruit de meeste tips die lezers inzonden:

Klusmateriaal

  • Met tweedehands (bouw)materialen klus ik graag door te speuren op Marktplaats of op zoek te gaan bij slopers in de buurt.
  • Mijn beste tip voor duurzaam klussen/renoveren is om te focussen op het hergebruiken en recyclen van materialen. Kijk naar mogelijkheden om oude materialen te hergebruiken in plaats van ze weg te gooien. Voorbeeld: als je een muur sloopt, probeer dan de bakstenen of hout te hergebruiken in andere delen van een project.
  • Ik kijk eerst of ik materiaal in huis of de berging heb om te (her)gebruiken. Je kunt vaak meer dan je denkt met de spullen die je al hebt. Dit maakt je ook creatiever. Van niets iets maken is een feestje. En als ik daarvoor dan gereedschap nodig heb, wat ik zelf niet heb, leen ik het via Peerby. Win-Win-Win!
  • Haal geen nieuwe spullen om te klussen, maar huur deze! Naar onderzoek blijkt dat een boormachine gedurende zijn leven maar 13 minuten wordt gebruikt. Zo zonde! Zulk soort klusgadgets kun je dus beter huren. Dat scheelt ook nog eens veel opbergruimte.
  • Na het schilderen de kwasten en rollers in folie verpakken, ook de verfbakken (als je die gebruikt) in een plastic zak stoppen. Kwasten en rollers kun je eventueel daarna ook in de vriezer doen. Dan kun je nog heel lang daarna dezelfde spullen hergebruiken (mits je dezelfde kleur gebruikt).
  • Spaar voordat je gaat verhuizen bubbeltjesplastic en papier op. Dit komt altijd van pas om dingen in te wikkelen. Ook je eigen (oude) handdoeken, theedoeken, servetten, wc-papier, etc. kun je gebruiken ter bescherming van breekbare items.
  • Wanneer ik mijn ochtendwandeling maak, verbaas ik me over wat er allemaal aan de straat staat omdat mensen het wegdoen. Hout om te timmeren, dingen om je tuin op te knappen, overgordijnen, soms beter dan die je zelf hebt hangen. Ook via afhaalsites kun je materiaal verwerven (isolatiemateriaal, verf wat mensen over hebben, tegels, behang, noem maar op). Zo red je restjes en wordt het niet weggegooid. Je kunt zo enorm op materiaalkosten besparen. Verder moet je niet bang zijn om dingen zelf te proberen. Je kunt meer dan je denkt en anders heb je weer wat geleerd!
  • Bij mij in de buurt gaan ze woningen slopen en er zijn er al enkele tegen de vlakte gegaan om plaats te maken voor nieuwbouw. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben bij de opzichter langsgegaan om te vragen wat er met de oude spullen werd gedaan. Die werden vernietigd. Ik heb toen van hem 2 kozijnen die nog intact waren meegenomen, 4 binnendeuren, een buitendeur, en als klapper een bijna gloednieuwe keuken. Mijn man is er iets minder blij mee want die mag deze zomervakantie flink aan de bak! 😉

Hout en andere materialen

  • Hout van oude schuttingen hebben we hergebruikt en omgebouwd tot een insectenkast en bloembakken voor in de tuin.
  • Duurzaam klussen vind ik een echte uitdaging! We proberen waar mogelijk materialen te hergebruiken en vooral afval te voorkomen, uit de stapel resthout wordt nu een mooie plantenbak gemaakt om zelf munt en basilicum in te kweken.
  • Maak een ontwerp waarin je zo min mogelijk materiaal nodig hebt. Kies duurzaam hout in plaats van steen. Ga voor tweedehands materialen of met materialen die je al in huis hebt.

Verf, kwasten en andere materialen

  • Onze kelder staat vol met halve potten verf. Ooit gekocht, maar niet tot op de bodem nodig gehad. De beste duurzame tip voor ons bleek: meng de kleuren en geef op die manier een ruimte in je huis een frisse look met een uniek kleurenpallet.
  • Mijn tip is eigenlijk een gouden tip uit Genoeg Magazine van wel jaren terug: ik heb altijd een flinke pot met klein geknipte stukjes (versleten) T-shirts klaarstaan voor kleine knoei-klussen. Bijvoorbeeld de verfkwast schoonmaken, gemorste olie opdoen, spetters verf afnemen enzovoort. Kost geen kneup!
  • Ik heb meerdere tips hiervoor: verf altijd op waterbasis. Maak verfbakken schoon na de klus, net als rollers en kwasten. Maak de randen van de verfblik of emmer schoon, maak ook het deksel schoon. Doe het deksel op het blik of emmer, even omdraaien en weer omdraaien en dan recht wegzetten, zo voorkom je vel-vorming. Schrijf op de pot een briefje wanneer je het laatst de verf hebt gebruikt en voor welke muur of object. Zet alles op een droge plek weg. Gebruik oude kranten bij het verven om de pot op te zetten, ook voor het roeihoutje en de deksel. Leg de krant dichtbij de muur waar je verft, de spetters komen dan op de krant. Koop kwasten die je vaker kan gebruiken. Houd tijdens het verven altijd een vochtige oude lap in de buurt. Mors je? Dan direct met de doek schoonmaken. Zo voorkom je het indrogen van verf op plekken waar het niet hoort.
  • Bewaar je kwast in water en schud hem uit om nogmaals te gebruiken.
  • Heb je verf op je handen? Gebruik koffiedrab als een soort scrub, daarna goed afspoelen. Je handen zijn schoon en stinken niet naar terpentine.

Extra tip van de redactie: er zijn tegenwoordige ook duurzamere verf-merken, zoals Fairf. Dat is de moeite waard om uit te zoeken als je toch gaat verven!

Meubels en andere spullen

  • Niet alles hoeft nieuw! Mijn vriend en ik hebben een klushuis en zijn dus veel bezig. Mijn vriend recyclet graag spullen en wil bijvoorbeeld logeerbedden maken van pallets, ik heb een lamp gemaakt van de bamboe schalen van de Ikea die we nog hadden. Het creatief bezig zijn is erg leuk.
  • Via marktplaats en verschillende ‘weggeefhoeken’ verzamel ik gebruikte materialen. Slechte stukken kun je weghalen en met wat eigen creativiteit kun je de klus klaren. Dit kost iets meer tijd dan met nieuwe materialen, maar het koste een stuk minder en je hebt meer plezier!
  • Wij gaan kringlopen afstruinen op zoek naar een tweedehands keuken en badkamermeubel.
  • Kijk kritisch naar meubels, gordijnen en accessoires in je woonkamer/keuken/slaapkamer en zolder. Is daar iets wat te leuk of waardevol is om weg te doen? Pimp het met een nieuw stofje, wat verf, of door een stuk af te zagen of bij te zetten. Door het anders te maken en te verplaatsen blijkt het opeens een waardevol tweede leven te krijgen. En nog een tip: jouw opa/oma/ouders/vrienden hebben misschien een meubelstuk waar ze vanaf willen. Win-win!
  • Ga op zoek naar goede kwaliteit tweedehands meubelen. Als je lang met iets doet, vervuil je minder!
  • Mijn tip: ik knap meubeltjes op met alle restjes verf die ik in huis kan vinden. Ik mix deze of combineer het met goud- of zilververf. Daarmee kun je goed camoufleren: als de verf bijvoorbeeld wat klonterig is en je wilt oneffenheden wegschuren, wordt het wat "kaal" en schraal. Als je hier vervolgens kunstzinnig met een doekje wat goud- of zilververf opveegt, krijg je een uniek en bijzonder gepimpt item.
  • Het kan al heel veel helpen om de meubels die je in huis hebt een andere plek te geven. Eventueel kun je versleten meubels pimpen of een ander kleurtje geven.
  • Een oude kast hebben we met een likje verf en leuke deurknopjes omgetoverd tot een totaal andere kast.

Extra tip van de redactie: vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je ook terecht bij een Repair Café bij jou in de buurt!

Duurzame materialen 

Natuurlijk kun je ook kiezen voor zo duurzaam mogelijke materialen:

  • Het is belangrijk om te investeren in energiezuinige apparaten en materialen die zijn gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke bronnen. Op deze manier verminder je niet alleen afval, maar verlaag je ook je ecologische voetafdruk op de langere termijn.
  • Wij gebruiken natuurlijke/duurzaam materiaal, vaak hout, bamboe, natuursteen en materiaal dat is gerecyclet. beter voor het milieu en je eigen gezondheid.
  • Ik doe alles zo veel mogelijk handmatig. Ik heb een goede verfkrabber gekocht om oude verflagen te verwijderen, gebruik een goede kwaliteit schuurpapier (kan worden uitgeschud) om het glad te krijgen en maak het schoon/stofvrij met water met een scheutje schoonmaakazijn. Ik bewaar de kwasten tijdens het schilderen in aluminiumfolie en omdat ik ook geïnvesteerd heb in goede kwasten doe ik met sommigen al meer dan 20 jaar.

Altijd op de hoogte blijven?

Sanne Simons

Sanne Simons is webredacteur voor Genoeg Magazine. Ze schrijft over onderwerpen als duurzame lifestyle, reizen, tuinieren, DIY, koken en ook verschillende interviews en reportages. Ze maakt ook graag dingen zelf en is als 'bermbrigadier' regelmatig bezig om de aarde wat schoner te maken.

Bekijk meer van Sanne Simons