Duurzaam reizen klinkt als iets ingewikkeld waarbij je veel moet inleveren op reisplezier en -comfort, maar is dat wel zo? Met een paar kleine aanpassingen kun je de impact van jouw vakanties al naar beneden brengen. Benieuwd wat je kunt doen om groener te reizen? Reisblogger Amy van Loon van Homemade Adventures deelt een paar leuke tips, waarmee je iets duurzamer op reis kunt.
Leen spullen
Ga je voor het eerst een ander soort reis maken? Kijk voordat je naar de winkel rent eerst eens of je bij vrienden of familie net dat lichtgewicht tentje kunt lenen. Dit bespaart jou weer de aanschafkosten, zeker als na die eerste trektocht blijkt dat je er niets aan vindt. Dan blijft die tent ook niet jaren lang ongebruikt in de kast liggen. Ook op platformen als gearshare.nl kun je tegen een kleine vergoeding spullen lenen.
Minder vaak maar langer
De reis naar je vakantiebestemming heeft vaak de grootste impact. Kijk eens of je het aantal reisdagen kunt verminderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door één keer drie weken op vakantie te gaan in plaats van drie keer één week. Wist je trouwens dat als je echt tot rust wilt komen, je volgens onderzoek minimaal 8 dagen vakantie nodig hebt om alles even helemaal los te laten? Na die acht dagen begint het uitrusten pas echt, dus dat kan een extra reden zijn om wat langer weg te gaan!
Let op je zonnebrand
Lig jij graag in de zee? Veel zonnebrandmerken zijn schadelijk voor je huid én voor de onderwaterwereld. Door over te stappen naar een zonnebrand die reef-safe is, tast je de onderwaterwereld minder aan. Wacht na het smeren ook minimaal een half uur voordat je het water induikt. Anders lost de crème sowieso vooral op in de zee, in plaats van jouw huid te beschermen. Parfum, alcohol, Oxybenzone, HomoSalate, Octinaxate, Padimate O, en Eenzocamene zijn een paar ingrediënten die je niet in je zonnebrand wilt hebben. Je kunt ook letten op de term 'reef-safe' (veilig voor koraalrif) op het etiket.
Duurzaam overnachten
Ook tijdens jouw overnachtingen kun je kleine aanpassingen maken die invloed hebben op jouw impact. Let er eens op dat jouw accommodatie zich inzet voor een duurzamer verblijf. Greenkey en Greenglobe zijn keurmerken waar je op kunt letten. Bij natuurhuisjes.nl, Stayokay, en Ecologiesch boek je accommodaties die zich inzetten voor een groenere wereld.
Daarnaast kun je zelf je impact verkleinen. Laat bijvoorbeeld de mini-shampoo, tandenpasta etc. staan en neem je eigen grote verpakkingen mee. Zijn iedere dag nieuwe handdoeken en schoon beddengoed, is dat echt nodig? Doe als je de hotelkamer verlaat de gordijnen dicht, dan blijft je kamer lekker koel, airco, verwarming en verlichting zet je natuurlijk uit als je er niet bent. Eenvoudige aanpassingen met een groot gebaar.
Zoek een alternatieve bestemming
Is het echt nodig naar de andere kant van de wereld te vliegen of zijn er ook leuke bestemmingen dichter bij huis? Vraag jezelf eens af wat je graag wilt ervaren tijdens je vakantie? En ga vervolgens op zoek naar deze ervaring dichter bij huis. Wil je jezelf helemaal onderdompelen in een andere cultuur, wil je gewoon zeker zijn van mooi weer op vakantie of wil je ruige natuur ontdekken? De afgelopen jaren is het in het zuiden van Europa super zonnig geweest. Dus ga eens een keer naar Spanje, Portugal, Italië of Griekenland in plaats van naar Curaçao of Indonesië. Voor ruige natuur hoef je niet per se naar Canada te vliegen. Wist je dat je in Roemenië ook veel oerbossen hebt?
Maak kraanwater drinkbaar
Je hoort het wel vaker: neem een herbruikbare waterfles mee. Dat scheelt een heleboel plastic. Maar hoe doe je dat op bestemmingen waar het kraanwater helemaal niet drinkbaar is? Afhankelijk van de bestemming kun je kraanwater koken en veilig drinken. Of filter alle virussen uit het kraanwater met een Steripen, dit 'filter' maakt gebruik van ultraviolet licht en doodt zo virussen, waardoor jij het kraanwater veilig kunt drinken.
Over de auteur
Amy van Loon startte in 2021 met haar duurzame reiswebsite Homemade Adventures. Daar geeft ze tips en deelt ze inspiratie om steeds bewuster te reizen. Daarnaast werkt ze als freelance redacteur en helpt ze duurzame bedrijven met het delen van hun boodschap. In haar vrije tijd is Amy veel in de keuken te vinden en kookt ze maaltijden van over de hele wereld.
Afbeeldingen bij bericht via pexels.com.