Baby en duurzaamheid: hoe pak je dat aan?

20 februari 2025 - Joëlle de Boer
Gustavo Fring via Pexels

Wanneer je een baby krijgt, lijkt duurzaamheid misschien een extra uitdaging. Luiers, babykleding en verzorgingsproducten zorgen vaak voor veel afval en een grotere voetafdruk. Gelukkig zijn er tal van manieren om duurzamer om te gaan met de komst van je kleintje. In dit artikel delen we 11 handige tips om bewuste keuzes te maken zonder in te leveren op gemak en comfort.

1. Duurzame luiers

Wegwerpluiers zorgen voor een enorm veel afval. Overweeg wasbare luiers als een milieuvriendelijk alternatief. Tegenwoordig zijn deze luiers gebruiksvriendelijk en in verschillende maten en stijlen verkrijgbaar. Wil je liever niet volledig overstappen? Kies dan voor ecologische wegwerpluiers die biologisch afbreekbaar zijn en minder schadelijke stoffen bevatten. Gemeenten bieden vaak speciale plekken aan waar je deze luiers kunt inleveren. Zo worden ze gerecycled op de juiste manier. Het is even een kleine tijd investering, maar anders gooi je de luiers alsnog bij het restafval.

2. Tweedehands babyspullen

Baby's groeien snel, waardoor veel babyproducten maar kort worden gebruikt. Door tweedehands kleding, kinderwagens, en meubels te kopen of lenen, bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan minder verspilling. Kijk eens op platforms zoals Marktplaats of vraag rond in je omgeving. Of kijk bij je (schoon)ouders op zolder. Misschien hebben zij wel babykleding bewaard van toen jij jong was en kan een deel daarvan wel weer een volgende ronde mee.

3. Duurzame babykleding

Kies voor babykleding gemaakt van biologisch katoen of andere duurzame materialen. Deze stoffen bevatten minder schadelijke chemicaliën en zijn zachter voor de gevoelige babyhuid. Merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, letten vaak ook op eerlijke arbeidsomstandigheden.

4. Natuurlijke verzorgingsproducten

Veel babyverzorgingsproducten bevatten chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor zowel je baby als het milieu. Kies voor natuurlijke en biologische producten zonder parabenen en synthetische geurstoffen. Ook zelfgemaakte babyolie of billenzalf op basis van natuurlijke ingrediënten kan een goed alternatief zijn.

5. Duurzaam speelgoed

Plastic speelgoed gaat vaak snel kapot en belandt op de afvalberg. Houten speelgoed, speelgoed van gerecyclede materialen of tweedehands speelgoed zijn betere keuzes. Let op keurmerken zoals FSC (duurzaam hout) of CE (veiligheid). Veel gemeenten hebben ook plekken waar je een soort speelgoedbank hebt waar je speelgoed voor een korte tijd kunt lenen. Of misschien kun je speelgoed uitwisselen met vrienden en familie met kinderen van dezelfde. Om de zoveel tijd een tas met speelgoed wisselen zorgt ervoor dat je kind niet altijd met hetzelfde speelgoed speelt.

6. Energie- en waterbesparing

Met een baby in huis wordt er vaak extra gewassen en gestookt. Gebruik ecologische wasmiddelen en was op lagere temperaturen. Daarnaast helpt af en toe samen douchen voor minder gebruik van water. Hergebruik water waar mogelijk, bijvoorbeeld door restwater van badjes te gebruiken voor je planten.

7. Bewuste voeding

Als je borstvoeding geeft, is dat van nature de meest duurzame keuze. Bij flesvoeding kun je letten op biologische varianten en BPA-vrije flessen. Zodra je baby vaste voeding krijgt, kun je zelf (biologische) groenten- en fruithapjes maken in plaats van kant-en-klare potjes te kopen.

8. Gebruik herbruikbare doekjes

Wegwerp-billendoekjes bevatten vaak plastic en andere niet-afbreekbare materialen. Herbruikbare doekjes van biologisch katoen of bamboe zijn een milieuvriendelijk alternatief en kunnen gemakkelijk gewassen worden.

9. Kies milieuvriendelijke meubels en verf

Bij de inrichting van de babykamer kun je kiezen voor meubels van duurzaam hout en verf op waterbasis zonder schadelijke stoffen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor je baby. Daarnaast kun je ook tweedehands meubels overnemen om het een tweede leven te geven.

10. Gebruik een draagdoek

In plaats van altijd een kinderwagen te gebruiken, kan een draagdoek of ergonomische drager een duurzaam alternatief zijn. Hiermee bespaar je grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie van kinderwagens, en bovendien versterkt het de band met je baby.

11. Vermijd plastic flessen en bakjes

Gebruik glazen of roestvrijstalen flesjes en bewaarbakjes voor voeding en drinken. Deze materialen gaan langer mee, zijn veiliger en milieuvriendelijker dan plastic alternatieven. 

Altijd op de hoogte blijven?

Joëlle de Boer

Joëlle de Boer is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en stagiair bij Virtumedia. Ze schrijft voor Genoeg, Schrijven Online, Support, IsGeschiedenis en Archeologie Online. Ze tikt de leukste stukjes en nieuwtjes voor op de website, over allerlei onderwerpen! Haar droom? Om zoveel mogelijk mensen hun verhalen te gaan vertellen en verschillende soorten teksten te schrijven. Ervaring met schrijven deed ze al op vanaf een jonge leeftijd, sinds haar 16e (2016) schrijft ze een blog over hoe het is om een donorkind te zijn. 

Bekijk meer van Joëlle de Boer