Annemiek van Deursen geeft tips om meer te doen met minder in huis, tuin en keuken.

Huis: Verlaag je huur fiks

Benut de grond bij je huurhuis. Hij brengt geld op als je er een moestuintje van maakt: je biologische voedsel komt uit je gehuurde aarde. Mijn moestuin levert me voor minstens 25 euro per week aan voedsel op. Per maand 100 euro. En wat dacht je van zonnepanelen? Dan brengt ook je gehuurde dak geld op. Daar moet je wel achteraan bij je verhuurder, of bij de gemeente. Nee heb je, ja kun je krijgen! De panelen op mijn dak kosten me 10,50 euro per maand (zit in de huurprijs). Maar voor dat geld bespaar ik maandelijks ongeveer 100 euro op mijn energierekening.

Het onderste uit de kan

Een lege plastic fles halveerde ik. In de onderste helft staan bijna lege flessen en potten ondersteboven, om hun het laatste beetje inhoud te ontfutselen. De bovenste helft is een prima trechter.

Tuin: Oogst voor later

Zonnebloemen drogen is een kunst. Vlak onder de bloem knip je hem van de stengel. Wrijf de bovenlaag van de bloem weg zodat de zaden zichtbaar worden (zie foto). Drogen doe je aan de lucht, in zon en wind onder een afdakje. De vogels pikken de zaden er vanzelf uit.

Peper aan een draad

Mijn pas geoogste pepers heb ik in de herfst aan een draadje geregen en in de keuken gehangen, waar de deur nog lang dagelijks open stond. Tijdens het drogen verkleuren de pepers naar rood. Een leuke versiering, én ze hangen voor het grijpen als ik trek heb in wat pit in mijn eten.

Keuken: Tomaten-groentensoep vers uit de tuin

Je hebt nodig:

  • Veel tomaten
  • Paprika
  • Worteltjes
  • Dikke ui
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Pepertje
  • Aardappeltje
  • Selderijblad
  • 1 liter water
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het:

Biowortels en -aardappelen hoeven niet geschild. De zaadjes uit de peper halen (als je ze droogt, kun je ze in gerechten doen of rond Kerst binnenshuis zaaien). De ui snipperen en fruiten in de soeppan in wat olie. Water erbij plus alle groenten in stukjes en de bouillonblokjes. Dan de tomaten in stukken erbij, de schilletjes laat ik eraan. Goed voor de stofwisseling. Een kwartiertje zachtjes laten pruttelen. Als je op het laatst een handje pasta meekookt krijg je minestronesoep: een complete maaltijd.

Vragen staat vrij: a-vandeursen@home.nl

Altijd op de hoogte blijven?