Zonnepanelen bieden voordeel voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee. Maar de aanschafprijs vormt vaak nog een obstakel. Die obstakels zijn echter geen onneembare hordes: je kunt - ook als particulier - een deel van de aanschafprijs terug krijgen, namelijk de betaalde btw. En als je niet wilt of kunt investeren, dan is huren een optie die het onderzoeken waard is.

Of je nu kiest voor huren of kopen: ga eerst na of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en vooral: is de ligging van je dak gunstig genoeg voor voldoende opbrengst? Ga hierbij niet over één nacht ijs, maar doe zelf goed onderzoek. Gebouwen of hoge bomen die te veel schaduw op jouw dak laten vallen kunnen zorgen voor te weinig energieopbrengst van je panelen.

Zonnepanelen huren

Zonder investering toch energie en geld besparen is mogelijk: je kunt zonnepanelen huren. Kopen is wellicht goedkoper, dan wanneer je zonnepanelen huurt, maar dan moet je het aanschafbedrag wel ineens opbrengen. Als dat ten koste gaat van de noodzakelijke buffer, nodig om onverwachte kosten of tegenvallers het hoofd te kunnen bieden, dan is huren een mooie optie om toch meteen zoveel mogelijk duurzame energie te kunnen opwekken. Doordat je meteen bespaart op stroomkosten kan het je zelfs meteen al geld opleveren. Je huurt zonnepanelen voor een periode van 15 jaar. Daarna kun je ze voor een schappelijke prijs overnemen. De levensduur van zonnepanelen is 30 jaar, dus heb je in die periode nog steeds rendement van je panelen, terwijl je geen huurkosten meer hebt.

Zonnepanelen kopen

Schaf je zonnepanelen aan, dan kun je ook als particulier de betaalde BTW terugvragen. Je mag jezelf namelijk bij de Belastingdienst laten inschrijven als ‘btw-ondernemer’. Je levert immers niet gebruikte zonnestroom terug aan jouw energieleverancier (dat gaat vanzelf). Daardoor kun je worden aangemerkt als ondernemer voor de btw. Op deze wijze heb je recht op teruggave van de betaalde btw op jouw bedrijfsmiddelen: de zonnepanelen! Simpel. Voor een gemiddeld systeem (kosten: zo’n 5500 euro) kan die teruggave oplopen tot een kleine duizend euro. De Belastingdienst geeft zelf precies aan hoe je dat moet doen:

Stap 1: Meld je aan als ondernemer voor de btw met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders. Dat formulier vind je op de site van de Belastingdienst: Tinyurl.com/BTW-terugvragen. Je bent alleen ‘ondernemer’ voor de btw, niet voor inkomsten- of vennootschapsbelasting. Je hoeft ook geen nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel.

Stap 2: Wanneer de Belastingdienst geen vragen heeft over het formulier uit stap 1, ontvang je vervolgens een btw-aangifteformulier over het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Op dit formulier vul je in: de door jou betaalde btw (de Belastingdienst noemt dit ‘voorbelasting’) voor de door jou aangeschafte zonnepanelen en de installatie daarvan. Dit bedrag vind je op de nota van de leverancier/installateur van je panelen.

Stap 3: Vervolgens vul je de door jou verschuldigde btw in (je ontvangt een vergoeding van de energieleverancier voor de door jou terug geleverde stroom en die vergoeding is inclusief btw). Je hebt daarvoor geen factuur van je energieleverancier nodig, maar kunt volstaan met het invullen van het voor jouw zonnepanelensysteem (PV-systeem) geldende standaard bedrag (forfait) (zie tabel). De voorbelasting min dit forfait levert het bedrag op dat je terugkrijgt.

Altijd op de hoogte blijven?