Het Bullet Journal is al een tijd erg populair. Meestal wordt het gebruikt als een agenda en to-do-lijst. Genoeg-redacteur Ilse Ariëns ontdekte dat hoe handig het is als huishoudboekje. Saaie geldzaken worden er stukken leuker door.
Het Bullet Journal is is een soort van agenda op maat. En als je wilt ook je dagboek, logboek, aantekeningenboek en takenlijst. Omdat je het zelf ontwerpt en invult, is elk Bullet Journal weer anders. Vandaar dat een definitie zo lastig is. Als je nog nooit hebt gehoord van het Bullet Journal, kijk dan eerst eens rond op internet. Het is namelijk nogal lastig om het goed te omschrijven en plaatjes zeggen soms meer dan woorden. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest of op de website van bedenker Ryder Carroll.
Ik had al een tijdje een Bullet Journal toen ik ontdekte hoe handig het is voor geldzaken. Eerst noteerde ik geldzaken in mijn gewone Bullet Journal, maar inmiddels heb ik zelfs een apart financieel Bullet Journal. Alle geldzaken staan nu overzichtelijk bij elkaar, en belangrijker nog, ik vind het opeens stukken leuker om ermee bezig te zijn. Geldzaken waren namelijk nooit mijn hobby, maar tekenen en schrijven wel. In mijn financieel Bullet Journal combineer ik die twee dingen nu. Het werkt enorm goed, want om mooie overzichten te kunnen maken, moet ik snappen hoe het in elkaar steekt. Het betekent dat ik brieven over pensioen of hypotheek - die ik voorheen vluchtig bekeek en in een map stopte - nu écht moet lezen. Je kunt het vergelijken met aantekeningen maken tijdens een les of vergadering. Opschrijven ordent je gedachten.
Door het zelf op te schrijven, krijg je er beter grip op
Zoals elk Bullet Journal begint ook het financieel Bullet Journal met een index. Waar je normaal pagina’s maakt voor je ‘agenda’, maak je nu pagina’s voor een huishoudboekje. De ‘daily log’ wordt een dagelijks overzicht van je uitgaven, de ‘monthly log’ een financieel maandoverzicht. Voorin heb ik een planning staan van alle taken die ik wekelijks, maandelijks of jaarlijks doe. In een regulier Bullet Journal worden speciale pagina’s gereserveerd voor bijvoorbeeld ‘trackers’ (schema’s om bij te houden hoe vaak je bijvoorbeeld sport) of lijstjes (boeken die je wilt lezen, films die je wilt zien). In het financieel Bullet Journal gebruik ik deze pagina’s voor overzichten en om inzicht te krijgen. Om je een indruk te geven, zijn hier wat voorbeelden:
- Bankgegevens: overzicht van de bankrekeningen. Wat te doen bij een verloren bankpas? Wat zijn de bankkosten?
- Geld tegoed: wat krijgen we terug van bijvoorbeeld zorgdeclaraties, of retour gestuurde online aankopen? Is het geld al overgemaakt?
- Energie: Wat betalen we? Wat is ons verbruik? Verbruiken we meer of minder dan gemiddeld?
- Vaste lasten: Wat zijn we elke maand kwijt aan wonen, verzekeringen, etc?
- Zorg: Wat betaalden we aan premie? Wat betaalden we aan eigen risico? Loont overstappen?
Al deze dingen kun je uiteraard online nakijken, maar door het zelf op te schrijven, krijg je er beter grip op. En ook prettig: alle financiële zaken staan in één boek bij elkaar.
Meer weten
In Genoeg 115 staat een uitgebreide ‘Dat doe ik lekker zelf’ met uitleg over het Bullet Journal en met voorbeelden.
Ryder Carol schreef een boek over zijn methode, kijk hier voor meer informatie.
Heleen van der Sanden schreef ook over haar ervaringen met het Bullet Journal