Wil jij aan de slag met het conserveren van groenten en fruit? Zeker voor mensen met een moestuin kan dit ideaal zijn: door producten te conserveren kun je ze langer bewaren en ook in de wintermaanden genieten van de oogst. Toch kan conserveren ook een nadeel hebben, niet alle bacteriën worden namelijk gedood tijdens het conserveerproces. Dit is wel zo bij de nieuwe conserveertechniek Pressure Cannen. De voordelen op een rijtje!
Waarom conserveren?
Door te conserveren verleng je de houdbaarheid van producten. Hierdoor blijven seizoensgebonden producten het hele jaar bruikbaar. Bovendien behouden ze hun voedingswaarde en smaak, waardoor je met geconserveerde groenten en fruit het hele jaar door lekkere én voedende maaltijden kunt maken.
Conserveringstechnieken variëren van inmaken, wecken en fermenteren tot vriesdrogen en invriezen. Welke je kiest hangt bijvoorbeeld af van het product dat je wil conserveren en de beschikbare middelen. Iedere techniek heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo heeft fruit een hoge zuurgraad en kun je dit daardoor makkelijk en veilig inmaken met bijvoorbeeld suiker. Groenten, vlees en vis hebben een lagere zuurgraad, waardoor er bij inmaken kans is op de botulisme bacterie. Hiervoor kun je beter andere technieken gebruiken. Zelf fermenteren is ook steeds populairder en zorgt er ook voor dat voedsel langer houdbaar is.
Wat is pressure cannen?
Een nadeel van bijvoorbeeld wecken is dat deze technieken de zogenaamde botulisme bacterie niet doodt. Hierdoor moet je voedsel voor consumptie eerst nog 10 minuten verhitten. Met de nieuwe conserveertechniek pressure cannen hoeft dit niet. Deze techniek zorgt er namelijk voor dat álle bacteriën, dus ook botulisme, gedood worden door het te verhitten tot een temperatuur van 121 graden. Water kookt al bij 100 graden, waardoor je deze temperatuur zelf niet kunt halen bij het koken en conserveren van producten. Pressure cannen is dan ook de enige methode waarmee je voedsel met een laag zuurgehalte veilig kunt conserveren.
Wat heb je nodig?
Voor pressure cannen heb je een speciale pan nodig: een pressure canner. Deze kan op hoge druk voedsel conserveren. De potten met bijvoorbeeld groenten erin gaan in zijn geheel in de pan en worden zo verhit. Door de hoge druk krijg je een hoge temperatuur (121 graden) in de pot. Zo gaan alle bacteriën dood. Tijdens het afkoelen tot kamertemperatuur trekken de potten vacuüm, waardoor er ook geen andere bacteriën bij kunnen. Zo is dit een heel veilige manier van conserveren. Dit heb je verder nodig:
- Een pressure canner*
- Een glastang: hiermee kun je de (hete) potten veilig in en uit de pan halen
- Glazen potten, mason jars worden hiervoor aangeraden
- Eventueel een trechter om de producten in de potten te krijgen
- En de inhoud, bijvoorbeeld vlees, vis en groenten zijn ideaal om te pressure cannen
Video van Lisa Moll waarin ze uitlegt wat pressure cannen is
2 recepten om te pressure cannen
Heb jij een pressure canner in huis of wil je hiermee aan de slag? Lisa Moll werkt regelmatig met pressure cannen en is hier heel enthousiast over. Zij deelt 2 recepten met ons die je kunt gebruiken voor het pressure cannen. Zoals een babyhapje met groenten en een lekkere pastasaus met groenten. Beiden kun je na het maken dus lekker lang bewaren!
Recept 1: babyhapje met wortel
1. Was en schil de wortels
2. Kook de wortels zacht in water
3. Pureer de uitgelekte wortels in een blender of met een staafmixer
4. Vul de hete potten en houd 2,5 cm vanaf boven vrij
5. Verwijder luchtbellen met een houten stokje
6. Maak de rand schoon met een schone vochtige doek en draai de deksel er vingervast op
7. Pressure can-tijden voor kleine potten of ‘pints’ is 25 min op 10 psi.
Recept 2: spaghettisaus met groenten
Zie de afbeelding hieronder voor dit recept:
Aan de slag?
Wil jij meer weten over pressure cannen of wil je dit eens uitproberen? Lisa Moll van Boerderij in een rijtjeshuis kan je er alles over vertellen. Zij biedt een handige online cursus pressure cannen aan. Hierin leer je alles over pressure cannen en maak je deze techniek helemaal eigen. Zo kun je er binnenkort zelf mee aan de slag!
Wil jij een pressure canner aanschaffen? Je kunt nu bij Lisa een pressure canner aanschaffen uit Nederland, zodat je niks uit het buitenland hoeft te halen. Dit kan op de website www.pressurecanning.nl. Daar kun je via Lisa Moll een pressure canner bestellen, die volgend seizoen bij jou geleverd wordt.
*let op: een pressure canner is iets anders dan een pressure cooker. Die laatste is geschikt om te koken maar niet tot de temperatuur van een pressure canner, namelijk 121 graden. Een pressure cooker is dus niet geschikt om producten mee te conserveren.