Ondanks alle steunmaatregelen en de begripvolle troonrede wordt 2021 voor veel Nederlanders een financieel onzeker of zwaar jaar. De economie krimpt dit jaar een dikke 5 procent, en de werkloosheid stijgt komend jaar naar zo’n 6 procent, terwijl het aantal huishoudens met schulden kan exploderen tot een bizarre 2.6 miljoen. Voor iedereen die een financiële oppepper kan gebruiken, schreven Verdegaal en Henselmans de Crisis(scheur)kalender 2021, met honderden gouden geldtips. Een voorproefje.
Genees van je abonnementensyndroom
Nederlanders bulken van de abonnementen. Onze 25-minners hebben er gemiddeld zestien lopen, blijkt uit Nibud-onderzoek, en 25-plussers meestal een stuk of tien. Een abonnement afsluiten is namelijk een peulenschil. Maar de totale kosten kunnen je nekken. Check je situatie op Nibud, je vindt daar een Excel-werkblad met ruim zestig veelvoorkomende abonnementen. Loop die langs, vul je maandelijkse kosten in en schrik van het totaal. Zo verandert je abonnementensyndroom hopelijk in een acute abonnementenallergie, waarna je je gretig stort op de opzegtips.
De beste belegging zit op je bank
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is een tweepersoonshuishouden qua levensonderhoud tientallen procenten voordeliger uit dan twee alleenstaanden. Kortom: je beste belegging zit naast je op de bank. Vermijd daarom dat je ruziet of liegt over uitgaven. Probeer nog minder je partner te veranderen. Je komt beslist bedrogen uit. Jullie moeten gewoon op een ontspannen moment eens praten over financiële afspraken en jullie toekomstplannen. Zoek bij meningsverschillen naar middenwegen of plaats financieel onhaalbare doelen verder in de tijd. Spaar liefst samen voor een doel. Dat schept een band.
Gratis juridische hulp bij consumentenklachten
Heb je problemen met een gekocht product of een geleverde dienst? Op consuwijzer.nl vind je een schat aan gratis voorbeeldbrieven, praktische hulp en tips. Bij een vraag of klacht over een bedrijf kun je ConsuWijzer ook bellen op 088-0707070. ConsuWijzer geeft dan een advies waarmee je zelf aan de slag kunt. Ook registreert ConsuWijzer je klacht of vraag en stuurt die door naar de ACM. Voor problemen met een leverancier uit een ander EU-land, Noorwegen, IJsland of het Verenigd Koninkrijk kun je voor juridische hulp gratis terecht bij het Europees Consumentencentrum Nederland (eccnederland.nl). Het slagingspercentage is 78 procent.
Maak een verdienkansenlijst
De coronacrisis vergroot de inkomensonzekerheid, vooral voor flexwerkers en zzp’ers. Vrees ook jij inkomensverlies? Maak (samen met je partner) eens een verdienkansenlijst. Dat is een lijst van nieuwe activiteiten die jou of jullie inkomen kunnen opleveren als de branche waarin je nu werkt in mineur is of jou niet meer nodig heeft. Raadpleeg deze lijst zodra jouw of jullie inkomen wegvalt, vermindert of bedreigd wordt.
Krijg waar je recht op hebt!
De instanties weten je feilloos te vinden als je iets moet betalen. Maar als je geld kunt krijgen, zoals een toeslag, dan klopt niemand uit zichzelf bij je aan, ook niet als je er recht op hebt. Helaas leert de praktijk dat behoorlijk wat mensen inkomensaanvullingen laten liggen. Zonde! Kijk eens op berekenuwrecht.nl. Deze site van het Nibud en Stimulanz checkt op welke inkomensaanvullingen je waarschijnlijk recht hebt. Je kunt doorklikken naar instanties waar je ze kunt aanvragen. Doen!
Dineer avontuurlijk
Wie na een drukke werkdag nog moet koken, is vaak moe en niet meer zo creatief. Dat verklaart het succes van maaltijdboxen, want die nemen denk- en regelwerk uit handen. Maar wel voor een hoge prijs. Een alternatief is de app Too Good To Go op je mobiel. De deelnemende supermarkten, bakkers, restaurants, en hotels zetten erin of ze etenswaar over hebben, dat nog (veel) te goed is om weg te gooien. Als je belangstelling hebt, betaal je met iDEAL circa 4 euro en kun je je verrassingspakket rond 18 uur ophalen. Bij een supermarkt zit er bijvoorbeeld gehakt, zuivel, kaas en groente in, een hele maaltijd, soms ter waarde van 20 euro. Het je dus kookkeuzestress? Eet wat vaker Too Good to Go.
Een lesje economie
In crisistijd schudden de financiële markten en kengetallen op hun grondvesten. Maar dat doen ze allemaal op een andere manier. Effectenbeurzen reageren het meest hysterisch. Zodra die een crisis ruiken, duikelen de effectenkoersen in no time omlaag. Ook het consumentenvertrouwen kan binnen een maand zakken van dik positief tot diepvriesstand. Maar huizenprijzen doen iets speciaals: die zakken doorgaans tergend langzaam. Na de uitbraak van de kredietcrisis in 2008 duurde het maar liefst vijf jaar voordat de huizenmarkt in 2013 op een dieptepunt was beland. En bij de huizenmarktcrisis die in 1978 begon, duurde het zelfs zes jaar voordat in 1984 het dieptepunt was bereikt. Denk dus nooit dat de waarde van jouw eigen woning niet kan zakken. Dat kan wel. Maar het duurt jaren voordat de bodem van de markt is bereikt.
Meer weten?
Wil je de scheurkalender kopen? De Crisiskalender 2021 is vanaf nu te bestellen in de Genoeg winkel.
De Crisiskalender 2021 is een inspirerende en motiverende aanvulling op het boek 'Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen' van dezelfde auteurs.
Luister ook dit inspirerende interview met Erica op de radio NPO1.
Of bekijk dit boekreview op youtube met auteur Erica Verdegaal.