Allemaal last van breinrot?
Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlands hun smartphone minstens twee uur per dag gebruikt. Volgens andere bronnen is dat zelfs nog meer, tot wel vijf à zes uur per dag. En daarbij zitten jongeren nog meer dan ouderen veel op hun telefoon. Behoorlijk wat tijd dus! Ken je de term brain rot of breinrot al? Het betekent dat de constante stroom van berichten en informatie een negatief effect heeft op ons brein. Zo zorgt veel telefoongebruik voor een slechter geheugen, minder focus en zelfs aangetaste sociale vaardigheden. Oeps! Het woord is zelfs uitgeroepen tot woord van het jaar van 2024.
Digitale detox
Een digitale detox is een periode waarin je juist heel bewust het gebruik van digitale apparaten vermindert of helemaal stopt. Het doel is om je los te koppelen van de constante stroom aan digitale informatie, vergelijkbaar met het ontgiften van je lichaam (detox). Door minder schermtijd en meer focus op de echte wereld, kom je meer in het moment en kun je je welzijn verbeteren.
6 tips om het vol te houden
1: Inzicht in telefoongebruik
Je kunt je telefoongebruik eenvoudig terugzien op je eigen apparaat, zodat je inzicht hebt in hoeveel uur per dag je op welke app besteedt. Deze bewustwording is vaak stap één om je totale schermtijd te verminderen.
2: Timers instellen
Wil je minder tijd op je telefoon of op bepaalde apps besteden? Stel dan een timer in en houd je daaraan. Bijvoorbeeld 10 minuten instagram per dag, 30 minuten whatsapp, enzovoort. Zorg ervoor dat je alle verleidelijke apps een timer geeft, zodat je niet de ene door de ander gaat vervangen. 😉
3: Geluid en meldingen uit
Zet het geluid van je telefoon uit en zet de meldingen van apps ook uit. Deze staan standaard aan als je een app op je telefoon zet. Uitzetten kan bij instellingen en dan de betreffende app(s). Als je geen meldingen ziet, bijvoorbeeld van je mail, agenda en whatsapp, kijk je waarschijnlijk ook minder vaak op je telefoon.
4: Vaste plek
Kies één vaste plek in huis waar je je telefoon legt, bijvoorbeeld in de keuken. En zorg dat je alleen op die plek – het liefste staand zodat het minder ontspannen is – op je telefoon kijkt. Ga je lekker op de bank zitten? Neem dan een boek of tijdschrift mee, of praat eens met je huisgenoot/partner/moeder/kind/huisdier.
5: Niet mee naar de slaapkamer
Laat je telefoon ook ’s nachts op deze plak liggen, en in ieder geval buiten je slaapkamer. Het is misschien even wennen om weer een ‘ouderwetse’ wekker te zetten, maar het scheelt je ontzettend veel telefoontijd. Bovendien zou geen telefoon in de slaapkamer beter zijn voor je slaapkwaliteit én je seksleven. Win-win!
6: Praktische zaken regelen
Heb je toch echt (digitale) zaken nodig, zoals bankzaken of je e-mail? Leer jezelf aan om dit via je laptop te doen. Natuurlijk kun je hiervoor ook een uitzondering maken, en alle praktische zaken op bepaalde momenten tijdens je digitale detox op je telefoon regelen.
Zo begin je
‘Volhouden?’ Denk je misschien. Hoe begin ik hier überhaupt aan? Voor sommige mensen is het echt heel lastig om te minderen met telefoongebruik. Wij spraken met Tessa (32) die nu ruim zes jaar zonder smartphone door het leven gaat. Zij deelt haar beste tips om je telefoongebruik te minderen, of helemaal over te stappen op een ‘dumbphone’:
- Wees niet te streng voor jezelf. Je kunt niet in één keer van je verslaving/telefoon afkomen. Begin met je geluid en meldingen voor apps uitzetten.
- Vervang het moment dat jij op je telefoon wilt kijken, voor een andere prikkel. Bijvoorbeeld: een boek lezen, wat drinken, een wandeling maken, schrijven of dagdromen.
- Maak voor jezelf een lijstje met welke apps je nodig hebt en welke geen toevoeging (meer) bieden aan jouw leven. Heb je ze écht nodig of kan het ook via een laptop? Minderen kan ook stap voor stap.
Alle tips lezen? Lees het interview met Tessa terug op de site.