Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen? Hoewel we van alle kanten worden verleid om alsmaar meer te willen, kun je er ook voor kiezen om bewust minder te kopen. Consuminderen brengt je tijd, geld, vrijheid en hoofdruimte. Wij delen 7 handige tips om minder te kopen.
1: Kledingruilen
In plaats van nieuwe kleding te kopen, kun je ook een kledingruil-feest organiseren met vrienden, familie of buren. Dit geeft niet alleen bestaande kledingstukken een nieuw leven, maar het is ook een leuke sociale activiteit. Neem allemaal wat lekkers te eten en drinken mee en je hebt zeker een geslaagde dag! Er zijn ook mooie initiatieven, zoals de Clothing Loop, waarbij je in jouw buurt kleding kunt ruilen met anderen. Een tas met oude en goede kleding gaat van hand tot hand. Zit er iets voor jou bij, dan haal je dat eruit. En je stopt jouw ongedragen items erin voor een volgende. Als dat niet circulair is?
2: Minimalistische levensstijl
Dit is misschien wel de beste tip om eenvoudig te consuminderen. Wie immers weinig heeft en wil hebben, hoeft ook bijna niets te kopen. Overweeg dus om de principes van het minimalisme te omarmen. Hoeveel spullen heb je nou écht nodig? Kijk kritisch naar je bezittingen en behoud alleen de items die je echt gebruikt en die je waardeert. Je kunt dit eventueel per kamer in je huis aanpakken. Begin met de makkelijkste kamer (de kleinste?) en ga uiteindelijk je hele huis door. Minimalisme kan niet alleen leiden tot een opgeruimd hoofd, huis en leven, het helpt ook zeker om overconsumptie te verminderen.
Tip: Wil jij leren minimaliseren? Gera van den Berg van Heerlijk Minimaliseren biedt hiervoor een leuke cursus aan!
3: Volg geen influencers
Volg jij veel influencers op social media? We besteden allemaal veel tijd online en volgen daar allerlei mensen die we niet echt kennen, zoals BN’ers en influencers. Vaak zijn dit mensen die er een hele andere levensstijl op nahouden. Bijvoorbeeld een levensstijl die voor onszelf – om welke reden dan ook – onbereikbaar is. Realiseer je dat je onbewust wel beïnvloed wordt door al deze beelden en berichten. Terwijl je voor advies en inspiratie misschien beter naar mensen kunt kijken die er min of meer dezelfde levensstijl op na houden. Door dit soort berichten niet meer te volgen of veel selectiever te zijn in wie je volgt, kom je ook niet in de verleiding om allerlei extra spullen te ‘willen’. En ben je helemaal op dreef? Dan verwijder je de app gewoon helemaal of ga je door het leven zonder smartphone. Heerlijk rustig!
4: DIY
Wist je dat je veel dingen zelf thuis kunt maken? Het is vaak leuker én lekkerder dan wanneer je het kant-en-klaar koopt. Toegegeven: dit vergt wel even wat oefening en tijd in het begin. Maar je hebt al snel de smaak te pakken en daarnaast scheelt zelf maken vaak ontzettend veel geld. Zo kun je heel eenvoudig zelf havermelk maken. Of je eigen milieuvriendelijke reinigingsproducten met ingrediënten zoals azijn, baking soda en citroen. Ook kun je zelf groenten en fruit conserveren. Of thuis gefermenteerde dranken maken, zoals kombucha en waterkefir. Aan de slag!
5: Voedselverspilling verminderen
Gooi jij weleens eten of drinken weg, dat eigenlijk nog prima was? Je bent niet de enige. Door je maaltijden van tevoren te plannen, koop je alleen de benodigde ingrediënten. Je kunt hierbij rekening houden met wat er nog in de koel- en voorraadkast ligt. Dat scheelt weer geld en zorgt ervoor dat er niets over de houdbaarheidsdatum gaat. Maak wat extra avondeten en lunch de volgende dag met een lekker restje. Door je maaltijden te plannen en voor te bereiden, voorkom je ook impulsaankopen op het moment dat je trek krijgt. Op dat soort momenten ga je vaak niet voor de meest gezonde en voordelige opties. Val jij vaak toch voor die lekkere snack op het station of bij de winkel? Zorg dan dat je altijd iets bij je hebt dat je echt lekker vindt. Bijvoorbeeld wat noten en rozijnen, een stuk chocolade, wat groenten in een bakje, enzovoort.
6: Herbruikbare producten
Als je gaat voor kwalitatief goede producten, kun je ze vaak veel langer gebruiken. Een goede winterjas kan járen meegaan. Net als kwalitatief goede schoenen en kleding. En deze items zijn zeker ook tweedehands te vinden! Het kost soms iets meer tijd maar het scheelt dan weer veel geld.
Kapotte onderdelen kun je eventueel vervangen of laten repareren. Heeft je favoriete trui bijvoorbeeld veel ‘pluisjes’? Hiervoor kun je een pillenplukker gebruiken en zo kan de trui weer een winter mee. En gebruik je al wasbare wattenschijfjes, menstruatieondergoed of cups? Dit zorgt ervoor dat je op dagelijkse basis veel minder producten weggooit en opnieuw hoeft te kopen. Denk aan enorm veel tampons, ten opzichte van één cup die je keer op keer kunt gebruiken. Dit is een stuk duurzamer, het bespaart uiteindelijke geld en het is vaak ook nog eens fijner in gebruik.
7: Doe een no buy challenge
Wil jij jezelf echt uitdagen bij het consuminderen? Dan is een no buy challenge misschien iets voor jou. Als je net komt kijken, begin dan eens met een maand niks (nieuws) kopen. Dit kun je vaak makkelijk volhouden en het geeft je goed zicht op wat je anders allemaal zou kopen in een maand. Is een maand niks kopen je teveel? Kies dan één product uit waar jij meestal veel tijd en geld aan uitgeeft. Zoals een maand geen kleding kopen, of geen schoonheidsproducten zoals make-up. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, zul je zien dat je steeds minder gaat kopen.
Foto boven artikel: Karolina Grabowska via pexels.