Erwtensoep maak je lekker in voorraad om in te vriezen of weg te geven. Dit is een recept voor vegetarische soep. Er kan voor de niet-vegetariër een rookworst in plakken bij in de laatste tien minuten.
Ingrediënten - Voor een grote pan vegetarische erwtensoep
- 1 pak spliterwten
- 10 bekers water
- 4 groentebouillonblokken
- 1 selderijknol
- 2 dikke wortels
- 1 ui
- 2 dikke preien
- eventueel aardappels
- peper/zout naar smaak
Zo maak je erwtensoep:
De gesnipperde ui aanfruiten in iets olie. Flink bruinen en afblussen met het water en de erwten. De wortels schillen en in kleine stukjes in de soep doen. De knolselderij toevoegen met de bouillonblokken en wat peper. De witte stukken van de prei afsnijden van het blad en in zijn geheel wassen. In stukken gesneden kunnen die zo in de soep. Nog eens wassen hoeft niet en geeft alleen vitamine-verlies. De rest van de prei dun snijden en wassen in een vergiet. Ook het groene blad kan gebruikt worden. Aardappels in blokjes kunnen er eventueel bij. Vegetarische erwtensoep hoeft geen uren te sudderen. Eenmaal op kookpunt met alle groenten erin is de soep met een half uurtje gaar. De erwten vallen uit elkaar en de groenten zijn nog duidelijk zichtbaar . Zo heb ik de soep het liefst....
Kostenplaatje:
- Pak spliterwten: 99 cent
- peen: 37 cent (losse winterpeen is het goedkoopste)
- 1 ui en 1 knolselderij (uit eigen tuin)
- 2 preien: 76 cent
- 4 blokken groentebouillon 36 cent
Mijn grote pan goed gevulde erwtensoep kost geen kneup. De soep heb ik verdeeld in zes flinke porties. Daar kan geen pak of blik of zak goed bedoelde waterige nepsnert van een “goed merk” bij de grootgrutter tegen op...