Eten als dieren

10 december 2021 - Anne Pek

Niemand is graag dik. Toch heeft inmiddels ruim de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. In Amerika is 40 procent zelfs regelrecht obees. Een ontwikkeling die wetenschappers voor raadselen stelt.

Hoe kan het dat we in zo korte tijd zó gigantisch zijn uitgedijd? Ook de vraag waardoor mensen er zelden in slagen duurzaam af te vallen, is nog niet bevredigend beantwoord. Ontmoedigend wanneer je kampt met overtollige kilo’s.

In hun boek Eten als dieren lanceren Australische voedingsbiologen een verrassende nieuwe verklaring voor de ‘obesitasepidemie’. Kort samengevat komt die erop neer dat ons dieet steeds minder eiwitten en vezels bevat doordat de voedingsindustrie meer verdient aan producten vol goedkope vetten en suikers. En dat extreem bewerkte ‘voedsel’ verzadigt gewoonweg niet.

Tot zoverre weinig nieuws, zou je zeggen, maar heel bijzonder aan de voedingstheorie van de schrijvers is de rol die eiwitten erin spelen. Raubenheimer en Simpson deden decennialang onderzoek naar wat ze het ‘eiwitdoel’ doopten. Iedere diersoort, inclusief de mens, lijkt zo’n ingebouwd eiwitdoel te hebben; allemaal eten ze instinctief door tot ze dat verorberd hebben. Als die eiwitten zijn verpakt in calorierijk voer, nemen ze dat op de koop toe.

Een bijzonder elegante én overtuigende theorie, door de auteurs ook nog verpakt in een heel leesbaar boek. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is voedingsvragen. (AP)

David Raubenheimer en Stephen Simpson: Eten als dieren. Wat de natuur ons kan leren over gezond eten. Spectrum,

€ 22,99 (e-book € 12,99).

Koop dit boek op Bol.com, daarmee steunt u Genoeg!

Altijd op de hoogte blijven?

Anne Pek

Anne Pek is wetenschapsjournalist en eindredacteur. Voor Genoeg schrijft ze onder andere de gezondheidsrubriek en coördineert ze de korte berichten. Ook levert ze geregeld achtergrondstukken over thema's als duurzame voeding en gedragsverandering.

Bekijk meer van Anne Pek