Geldboekje voor studenten

17 augustus 2015 - Ilse Ariens

cover_geldwijzer_studenten_2015 Vanaf 1 september moeten nieuwe studenten het voor het eerst doen zonder basisbeurs. In plaats daarvan kunnen ze geld lenen. In de 'Geldwijzer Studenten' van het Nibud lees je alles over de nieuwste regels.

De Geldwijzer is in de eerste plaats geschreven voor iedereen die gaat studeren aan een universiteit een hogeschool of die een mbo-studie via de beroepsopleidende leerweg gaat volgen. Maar hij is ook nuttig voor studenten die al verder in de opleiding zitten en onder het oude stelsel vallen. Je leest hoe het stelsel van studiefinanciering in elkaar steekt, hoe lang je recht hebt op studiefinanciering en hoe het zit met bijvoorbeeld de ov-studentenkaart. De Geldwijzer verscheen al eerder, maar is nu aangepast aan de regels die gelden vanaf het studiejaar 2015-2016.

Als je op 1 september start met een nieuwe opleiding krijg je geen basisbeurs meer. Het geld dat je eerst cadeau kreeg (ongeveer 270 euro voor uitwonende studenten) moet je nu lenen. Wat je leent, moet je terugbetalen en daarom wordt het nog belangrijker om verstandig met je geld om te gaan. Ook daarover gaat de Geldwijzer. Er staat een voorbeeldbegroting in en een voorbeeld kasboek. Een apart hoofdstuk is gewijd aan bijbaantjes. Handig is het overzicht van de te verwachten kosten. Wat kost bijvoorbeeld een gemiddelde kamer? Wat ben je kwijt aan eten, verzekeringen en boeken?

Het boekje van het Nibud is niet compleet. Dat kan ook niet anders, omdat je nu eenmaal niet elke individuele situatie kunt behandelen in een boekje van 80 pagina's. Maar voor de meeste studenten (en hun ouders) is het een goed startpunt. Natuurlijk, alles wat in het boekje staat kun je ook op internet vinden, maar in de Geldwijzer staat het net wat makkelijker bij elkaar.

De Geldwijzer Studenten kost €9,95 (excl. €2,95 verzendkosten) en is te koop in de webwinkel van het Nibud.

Altijd op de hoogte blijven?