‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over’. Misschien herken je je in deze Loesje en heb je het voornemen om komend jaar minder uit te geven. Met deze tips maak je een goede start.
Doe een financiële detox
Volgens Melissa Brown, schrijfster van Unf*ck je financiën, is het makkelijker dan ooit om je geld kwijt te raken. Zeven dagen per week, dag en nacht, kun je online shoppen. Op elk moment van de dag word je bestookt met reclame: terwijl je op de trein wacht, als je televisie kijkt of zo gauw je de Buienradar of Facebook opent. Brown heeft een bureau dat twintigers en dertigers helpt om grip op hun geld te krijgen. De eerste tip die ze iedereen geeft, kun je meteen toepassen bij de start van het nieuwe jaar: doe een financiële detox. Het houdt in dat je 30 dagen niks koopt, alleen strikt noodzakelijke dingen zoals voeding en tandpasta. Zo’n detox helpt je om los te komen van je vaste kooproutine. Veel geld gaat namelijk bijna gedachteloos op aan kleine dingen: koffie onderweg, een tijdschrift, het zoveelste t-shirt.
Stel spaardoelen
Melissa Brown adviseert om jezelf elke 90 dagen een financieel doel te stellen. Dat kan ‘sparen voor een vakantie’ zijn, maar ook ‘niet meer rood staan’. Jouw eigen doelen moeten je uitgaven gaan bepalen, niet wat anderen van je verwachten of wat reclames je opdringen. Jezelf doelen stellen is ook de basis van Kakebo, het Japanse huishoudboekje. Aan het begin van elke maand schrijf je op wat je doel is. Daar koppel je concrete beloftes aan. Is je doel minder kleding te kopen, dan kun je afspreken dat je uitschrijft voor de nieuwsbrieven van kledingwinkels.
Maak een jaarbegroting
'Begroten' klinkt misschien ingewikkeld, maar een jaarbegroting kun je doorgaans in minder dan een uur maken. Het is de investering dubbel en dwars waard, want voor de rest van het jaar heb je al je inkomsten en uitgaven netjes op een rij. Dat geeft heel veel rust en helpt je bij het nemen van financiële beslissingen. Kun je die cursus wel betalen? Wat betekent het als je een dag extra gaat werken? Een jaarbegroting is niet meer dan een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Je ziet wat je kwijt bent aan vaste lasten, en ook wat je overhoudt voor bijvoorbeeld boodschappen, kleding, cadeaus, etcetera. Het Nibud heeft een handige jaarbegroting gemaakt die je op je computer of op papier kunt invullen.