Huishoudboekje: ’Ik ben arm, maar heb een rijk leven’

5 december 2024 - Eva Prins
Pexels

Anne* is alleenstaand en leeft al jaren met weinig geld. Dit is deels omdat ze werk doet dat weinig betaalt. Ze besteedt haar tijd ook liever aan studeren en vrijwilligerswerk. Hoe komt ze toch rond? Je leest het in dit Huishoudboekje uit Genoeg Magazine.

'Zo wil ik het niet'

’In 1977 overleed mijn vader aan een hartaanval, hij was 59. Hij werkte bij de Sociale Verzekeringsbank en werkte echt naar zijn 'VUT' toe. Ik was veertien en wist toen al: zo wil ik het niet. Ik ga niet werken voor mijn pensioen om dan pas vrij te zijn – met de kans dat je het niet haalt. Ik leef nu. Ik wil een betekenisvol leven en een betaalde baan zie ik als middel om dat te financieren, niet als doel. 

Veel reizen

Tot 2009 had ik altijd goedbetaalde banen als boekhouder/administrateur. Mijn salaris besteedde ik aan studeren, boeken en reizen. Ik werkte vier dagen per week, op freelance basis. Bewust, zodat ik weg kon als ik wilde en tijd had voor mijn studies: filosofie, religiewetenschappen, kunstgeschiedenis, Midden-Oosten-studies.

'Ik red het zelf wel'

In 2009 was ik vier maanden op wereldreis. Toen ik terugkwam, was het crisis. Ik was inmiddels 45 en vond geen werk meer. Toen heb ik bijstand aangevraagd, maar dat was zo betuttelend en beperkend. Bovendien wilde ik weer studeren en dat mag niet in de bijstand. Ik dacht: ik red het zelf wel.

Sindsdien heb ik allerlei baantjes gehad: telemarketing, surveillance bij examens, nachtbewaker, coronatester. Vrijwel altijd via uitzendbureaus, dat vind ik het fijnst, dat geeft vrijheid. Om tijd over te houden voor mijn studies en vrijwilligerswerk, werk ik meestal niet meer dan drie dagen per week. Daarmee zit ik vaak net op of onder bijstandsniveau. Daar kan ik van rondkomen – soms met wat hulp van vrienden. Ik ben arm, maar ik voel me niet arm. Integendeel: ik heb een rijk leven. 

Gratis uitjes

Ik heb een groot, lief netwerk. Ik heb een stadspas en weet precies waar gratis uitjes zijn. Van Guerilla Kitchen krijg ik elke week een gratis pakket biologische groenten en fruit. Gratis kleding haal ik bij de kledingbank. Of van de straat. Ik heb het geluk dat ik in hartje Amsterdam woon. Hier ligt zo veel moois op straat: huisraad, boeken, kleding. En natuurlijk veel lege flessen en blikjes. Van dit ‘flessenwerk’ doe ik mijn boodschappen. Zo red ik het.

Geen buffer

Maar ik heb geen buffer. Afgelopen zomer had ik een paar maanden geen werk, dan heb ik gelijk een huurachterstand. Stress heb ik daar niet meer van. Mijn reizen – soms reisde ik maanden alleen – hebben me een soort basisvertrouwen gegeven dat het altijd wel goed komt. Dat is trouwens het enige dat ik echt mis: reizen.’

Huishoudboekje van Anne Huishoudboekje van Anne (© Genoeg Magazine)

Tips van Anne

  • Zie het als een spel. ‘Als je weinig geld hebt en je focust steeds op wat je niet kan – daar word je niet blij van. Ik zie het als een spel om met weinig rond te komen, en ben heel blij met alle extra’s: gratis vondsten, kleine meevallers.’ 
  • Blijf jezelf verwennen. ‘Ook met weinig middelen moet je jezelf af en toe verwennen, anders wordt het zo’n opgave. Ik gun mezelf soms een “uitspatting”, zoals een terrasje. Of een nieuw boek, dat is mijn guilty pleasure – vooral catalogi, kunst- en studieboeken.’ 
  • Neem altijd eten en drinken mee. ‘Een koffie-to-go hier, een broodje daar: het tikt enorm aan. Ik neem daarom altijd eten en drinken mee als ik op pad ga. Dat scheelt echt enorm.’ 

* Om privacy redenen is de naam Anne gefingeerd voor online gebruik.

Altijd op de hoogte blijven?

Eva Prins

Onder de naam Aagje Journallistieke Produkties werkt Eva Prins al meer dan 25 jaar als zelfstandig journalist. Voor Genoeg is zij redacteur en eindredacteur. Zij schrijft onder andere elk nummer Het genoeg van. Naast haar werk voor Genoeg schrijft zij onder andere voor Zorg + Welzijn, FNV Magazine en Augeo Magazine. Ook geeft zij schrijfworkshops op maat.

Bekijk meer van Eva Prins