Als eigenaar van een woning wil je dat je huis goed verzekerd is. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis, veroorzaakt door brand, bliksem of storm. Maar hoe weet je of je goed genoeg verzekerd bent? Je wilt immers niet te veel premie betalen maar wel bij schade voldoende uitgekeerd krijgen.
Wat dekt de opstalverzekering?
Schade door brand, blikseminslag of storm aan de woning zelf, dus feitelijk de muren, vloeren en de muren, verzeker je met een opstalverzekering. Maar ook mogelijke schade aan leidingen, de keuken, de badkamer, de centrale verwarming en schuttingen is gedekt. Er zijn vier soorten opstalverzekering:
- brandverzekering
- opstalverzekering met een uitgebreide dekking
- opstalverzekering met extra uitgebreide dekking
- allrisk-opstalverzekering.
De dekking varieert van stormschade of blikseminslag, tot schade door brand of rook, omvallende bomen, diefstal en (poging tot) inbraak en vandalisme. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe breder de dekking. De allriskverzekering dekt alle denkbare schade aan de woning. Naast de opstalverzekering kun je de woning bijverzekeren voor bijvoorbeeld glasschade of schade door lekkage. De fundering van een woning is ook niet automatisch verzekerd, hiervoor is meestal een aanvullende dekking nodig.
Verplicht of niet?
Bij een huurwoning regelt de verhuurder de opstalverzekering. Bij een koopwoning moet je dit zel doen. De Nederlandse wet verplicht dit niet, maar hypotheekverstrekkers eisen meestal wel dat je een opstalverzekering afsluit voordat ze je geld lenen om een woning te kopen: het huis fungeert immers als onderpand voor de hypotheekverstrekker.
Hoeveel premie?
Er zijn een aantal factoren die de hoogte van de premie van een opstalverzekering bepalen. Uiteraard is de premie hoger wanneer de dekking van de verzekering uitgebreider is. Ook is de herbouwwaarde van je woning van belang. Stel dat de woning door instorting, brand of vanwege een andere reden wordt vernietigd. De uitkering van de verzekering moet dan voldoende zijn om de woning weer in dezelfde staat op dezelfde plek te herbouwen. De herbouwwaarde kun je zelf berekenen met de herbouwwaardemeter. Je kunt de herbouwwaarde ook laten vaststellen door een taxateur, die daarvoor wel kosten in rekening zal brengen. Een juiste inschatting van de herbouwwaarde voorkomt over- of onderverzekering. De verzekerde waarde wordt berekend aan de hand van de door jou ingevulde gegevens.
Tip: kies een verzekering met garantie tegen onderverzekering. Als de schade hoger is dan de verzekerde waarde krijg je toch de volledige schade uitgekeerd.
Eigen risico
De hoogte van het eigen risico is ook van invloed op de premie. Het loont de moeite de premies te vergelijken bij verschillende hoogte van het eigen risico (bijvoorbeeld € 100,-, € 250,- en nul euro per gebeurtenis).
Voorkom onderverzekering
Houd er rekening mee dat de waarde van je woning in de loop der jaren kan stijgen, bijvoorbeeld na een verbouwing. Net als de waarde van de spullen in huis, omdat je nieuwe meubels koopt of verouderde apparatuur vervangt. Pas de opstal- en inboedelverzekering hierop aan. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent en dus zelf een deel moet betalen bij eventuele schade.
Inboedelverzekering
De spullen in de woning verzeker je via de inboedelverzekering. Dit geldt zowel voor huiseigenaren als voor huurders van een woning.
Tip: Als je een opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij afsluit krijg je vaak premiekorting. Bijkomend voordeel is dat je bij schade alles via dezelfde maatschappij kunt afhandelen.