De zaadjes van de Oostindische kers kun je inmaken als kappertjes. Het is een eenvoudig werkje met een heerlijk resultaat.
Zo maak je je eigen kappertjes, naar recept van onze moestuinredacteur Annemiek van Deursen:
- Pluk vlak na de bloei de ronde groene zaden van de Oostindische kers. Die zien er zo uit als de balletjes op de foto, links op het blad. De rijpe bruine zaden zijn niet geschikt.
- Leg de zaden eerst een nacht in een kom water met veel zout. Leg iets zwaars op de zaden, bijvoorbeeld een bord, om ze onder water te houden.
- Maak de zaden de volgende dag voorzichtig droog. Leg ze bijvoorbeeld in een theedoek en dep zachtjes tot alle vocht is opgenomen.
- Doe de zaden in een jampotten dat je eerst met hete soda hebt schoongemaakt. Doe er wat smaakmakers bij zoals wat jeneverbessen, een takje tijm, een laurierblaadje en een paar kruidnagels.
- Overgiet het geheel met een kokendhete azijn waaraan naar je naar smaak wat suiker hebt toegevoegd. Het mag gewone azijn zijn, dragonazijn of wijnazijn.
Nu heb je alleen nog wat geduld nodig. Na een maand zijn je zelfgemaakte kappertjes klaar.