Veel mensen zien ertegen op en stellen het daarom uit tot ‘later’. Maar een jaarbegroting maken is niet veel werk. Geen idee hoe jij er financieel voor staat? Dan is het tijd voor actie!

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Loesje kan het altijd zo leuk verwoorden, maar voor velen van ons is dit al de harde realiteit of dreigt dit scenario. Het kan dan confronterend lijken om precies in kaart te brengen hoe je ervoor staat. Zo’n actie kan echter ook deuren openen naar oplossingen, of je het zetje geven om gericht hulp te vragen. Maar of je nu geld te kort komt of genoeg hebt, financieel overzicht geeft altijd rust en inzicht.

Zelf maakte ik jaren geleden voor het eerst een jaarbegroting voor mijn huishouden. Dat overzicht maakte ik in Excel op de computer, maar dat is geen must: heb je een broertje dood aan computerprogramma’s, dan werkt een papieren planner of schriftje net zo goed. Je moet dan alleen zelf de bedragen optellen. Ik zoek mijn gemak en laat Excel het rekenwerk doen.

Elk half jaar ga ik er weer even voor zitten om mijn financiële overzicht bij te werken. Zo houd ik het eenvoudig actueel. Als er gedurende het jaar iets verandert in je situatie (bijvoorbeeld door een nieuwe baan of een verhoging van je vaste lasten), kun je zo heel makkelijk zien wat daarvan de financiële consequenties zijn en indien nodig meteen maatregelen nemen.

In 4 stappen naar meer overzicht

De stappen die je neemt om jouw financiële overzicht te maken, zie je hieronder. Het is handig om je inkomsten en uitgaven per maand uit te rekenen.

  1. Zoek op wat je netto vaste inkomsten zijn. Krijg je vakantiegeld of een dertiende maand? Deel die bedragen dan door twaalf. Ben je ondernemer? Maak dan een inschatting van je inkomen op basis van je belastingaangifte van de afgelopen twee jaren. Denk ook aan overige vaste inkomsten, zoals toeslagen en kinderbijslag.
  2. Zoek in je bankafschriften de bedragen op van je vaste lasten. Betaal je bepaalde vaste lasten per kwartaal of per jaar? Bereken dan die kosten per maand (zie ook de tips op de pagina hiernaast).
  3. Bepaal wat je maandelijks uitgeeft aan je huishouden, zoals boodschappen, persoonlijke verzorging, huisdieren, cadeautjes en dergelijke. Zelf pin ik wekelijks een vast bedrag hiervoor. Heb je geen idee van je huishoudelijke uitgaven? Bij de tips op de pagina hiernaast lees je hoe je daar achter komt.
  4. Maak een overzicht van kosten die niet maandelijks terugkeren, maar waarvoor je moet of wilt reserveren. Denk aan onderhoud van huis, tuin en auto; vakanties; kleding en schoenen; meubilair en apparatuur. Deel die bedragen door twaalf en neem ze op als reserveringskosten in je maandoverzicht.

Reserveringen

Vind je het lastig een goede inschatting te maken van kosten die niet maandelijks terugkeren, zoals onderhoud van huis en tuin, uitgaven voor schoeisel, kleding en dergelijke? Het Nibud heeft daarvoor een handige methode ‘Persoonlijk budgetadvies’. Hiermee bepaal je in een kwartiertje op basis van jouw huishoudtype de richtbedragen voor reserveringsuitgaven.

Huishoudelijke uitgaven

Om zicht te krijgen op je huishoudelijke uitgaven, kun je je bankafschriften raadplegen als je alles met pin betaalt. Betaal je ook contant, houd dan een maand je uitgaven bij in een schriftje.

Noteer niet alleen de dagelijkse uitgaven aan voeding, maar ook zaken als:

  • Persoonlijke verzorging
  • Kapper
  • Cadeautjes
  • Schoonmaakmiddelen
  • De glazenwasser
  • Hulp in de huishouding
  • Identiteitsbewijs

Maak van de nood een deugd

Moet of wil je bezuinigen? Shelly Roso maakte van de nood een deugd en deelt hier haar ervaringen.

Je leest meer over begroten in de rubriek Geldzaken in editie 135 van Genoeg

Altijd op de hoogte blijven?