Met deze tips houd je aan het eind van de maand geld over

4 maart 2025 - Joëlle de Boer
maitree rimthong via Pexels
Geld besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je direct je uitgaven verlagen en meer ruimte creëren in je budget. In dit artikel delen we 9 handige tips die je helpen om geld te besparen.

1. Maak overzicht

Vroeger hadden alle gezinnen een huishoudboekje, misschien heb je dat nog steeds of heb je een georganiseerde spreadsheet waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Het is goed om dit heel precies te doen. En let op of er dubbele of overbodige uitgaven zijn. Begin dan met die te schrappen. Genoeg heeft ook een serie aan artikelen waar mensen hun huishoudboekje open doen en hun financiën en tips delen. Online kun je er een aantal teruglezen, altijd leuk om met anderen mee te kijken!

2. Abonnementen opzeggen

Soms heb je voor je gevoel honderden abonnementen lopen. Netflix, Videoland, Disney+, HBO en dan nog eens NPO+? Je kunt toch niet alles tegelijk kijken, dus wissel af met abonnementen of beslis dat een bepaald platform het totaal niet meer waard is voor jou. Zo bespaar je al gauw veel geld.

3 Besparen op boodschappen

Doe weekboodschappen en plan je maaltijden vooruit. Het bespaart je tijd en geld als je al je boodschappen in een keer doet. Dit ook omdat je minder impulsaankopen doet. Verlaag daarnaast de kosten van je boodschappen door goed na te denken wanneer je iets in je mandje stopt. Voordat je iets koopt, vergelijk prijzen online of in verschillende winkels. Zelfs kleine prijsverschillen kunnen zich ophopen. Vergelijk dus altijd voor je koopt! Om prijzen te kunnen vergelijkingen zijn supermarktscanner en schapr handig om te zien in welke winkel welk product het goedkoopste is. De websites laten ook beide zien wanneer een product is de korting is. Zo hoeven je kosten voor de boodschappen niet te hoog op te lopen.

4. Apps gebruiken voor kortingen

To Good To Go

Tegenwoordig zijn er zelfs digitale mogelijkheden om geld te besparen. Denk aan To Good To Go, de app die het voor bedrijven mogelijk maakt om goed voedsel niet in afvalbak te laten verdwijnen, maar soms ook andere producten worden er voor een goedkopere prijs te koop gezet. Ook leuk om uit te proberen als je in het buitenland bent, via hun kaart kun je bekijken waar je een To Good To Go pakket kan ophalen.

Tikkie

Naast betaal verzoeken sturen heeft Tikkie ook wekelijks de leukste acties er op staan om zo gratis of voor minder geld een product te kopen en uit te proberen. Je upload je bon en je krijgt bijna gelijk daarna je geld terugbetaald. Daarnaast kun je via de Tikkie app ook je betaalverzoek versturen, ook dat levert je geld op.

Woolsocks

Woolsocks lijkt een beetje op Tikkie, het heeft producten die je gratis of voor een lagere prijs kan kopen. Je uploadt de bon naar je account en zodra het is goedgekeurd staat het geld terug op je account. Daarnaast kun je bij bepaalde winkels een percentage van het aankoopbedrag terugkrijgen.

portemonnee geld hand huishoudboekje Rondkomen met weinig geld (© Pexels)

5. Acties en kortingscodes

We hebben in Nederland niet zoals in Amerika een ‘Coupon-cultuur’, waardoor je producten veel goedkoper kunt krijgen. Wel kennen we in Nederland 1+1 gratis, voor de helft van de prijs of krijg dit product gratis bij bepaalde aankoop. Bij dit soort acties is wel altijd even goed opletten: vaak als er een korting is op een b-merk product blijkt alsnog het huismerk goedkoper te zijn.
Ga ook online op zoek naar kortingscodes, want zo bespaar je op je dagje uit. Wie weet kom je achter een actie bij de supermarkt of kom je er achter dat je korting kan krijgen via je bankrekening of je telefoonprovider.

6. Minder bestellen en uiteten

Ben je iemand die elke week weleens uiteten gaat of eten bestelt? Tel de kosten eens bij elkaar op in een maand. Op hoeveel staat de teller bij jou? Te hoog voor jouw gevoel? Dan is het een goed idee om dit te gaan minderen. Het is natuurlijk wel makkelijk om zo thuis eten bezorgd te krijgen of even een restaurant binnen te lopen om een maaltijd te nuttigen. Maar met de tip van wekelijks boodschappen doen, voorkom je ook dat je thuis zonder eten zit. Zorg dat je een aantal eenvoudige go-to recepten hebt, zodat je niet in de verleiding komt om teveel te bestellen!

7. Tweedehands

Voor veel spullen is het niet nodig om nieuw te kopen. Kringloopwinkels bieden vaak kwalitatieve items voor een fractie van de prijs. Dit geldt voor kleding, meubels en zelfs elektronica. Het shoppen bij verschillende kringloopwinkels zorgt ervoor dat je aan het eind van de maand meer overhoudt dan als je je shopdag bij een regulier winkelcentrum doet.

Leestip: Hier vind je de leukste vintage kledingwinkels

8. Stoppen met impulsaankopen

Impulsaankopen kunnen snel je budget uit balans brengen. Maak een lijst van wat je nodig hebt voordat je gaat winkelen en houd je eraan. Laat je niet verleiden door aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Leestip: 7 tips om eenvoudig te consuminderen

9. Energiekosten in de gaten houden

Controleer je energieleverancier en kijk of je voordeliger kunt overstappen. Kleine veranderingen in je energieverbruik, zoals het uitschakelen van apparaten die niet in gebruik zijn, kunnen je ook helpen besparen.

Altijd op de hoogte blijven?

Joëlle de Boer

Joëlle de Boer is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en stagiair bij Virtumedia. Ze schrijft voor Genoeg, Schrijven Online, Support, IsGeschiedenis en Archeologie Online. Ze tikt de leukste stukjes en nieuwtjes voor op de website, over allerlei onderwerpen! Haar droom? Om zoveel mogelijk mensen hun verhalen te gaan vertellen en verschillende soorten teksten te schrijven. Ervaring met schrijven deed ze al op vanaf een jonge leeftijd, sinds haar 16e (2016) schrijft ze een blog over hoe het is om een donorkind te zijn. 

Bekijk meer van Joëlle de Boer