Wanneer je kozijnen, deuren of muur een nieuw laagje verf nodig hebben, sta je voor de keuze van de verfsoort. Je wilt iets wat er een aantal jaren tegen kan, niet slecht is voor het milieu, en ook niet voor je eigen gezondheid. Gelukkig is tegenwoordig ruime keuze in duurzame verf.
Met een likje verf ziet je woning er al snel beter uit. Er zitten aan verf echter ook nadelen voor het milieu en de gezondheid. De productie en het vervoer van verf vereisen fossiele brandstoffen en dragen bij aan de uitputting van niet hernieuwbare grondstoffen. Verder bevat verf stoffen die belastend zijn voor het milieu. Vluchtige organische stoffen (VOS) die gebruikt worden als oplosmiddel zijn ook schadelijk. Waterverdunbare verven zijn minder schadelijk voor milieu en gezondheid, maar bevatten wel schadelijke stoffen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig goede natuurlijke en schone verven verkrijgbaar. De basis van deze natuurverven bestaat uit herwinbare natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie, hennepolie, sojaolie, caseïne en bijenwas. De pigmenten die gebruikt worden zijn aarde- en mineraalpigmenten, die niet giftig zijn. De gebruikte conserveringsmiddelen zijn producten die ook in de voedingssector zijn toegelaten.
Voordelen natuurverven
Bij natuurverven is men over de inhoud transparant, dus je kunt in openbare documentatie en op het etiket nagaan wat de impact op je gezondheid is en op het milieu.
Het leefklimaat in ruimtes, geschilderd is met natuurverven is aangenaam. De verven zijn in tegenstelling tot synthetische verven anti-statisch en trekken geen stof aan. De muren kunnen ademen en behouden zo hun rol van buffer en vochtregulator voor het omgevingsvocht.
Keurmerken voor gegarandeerd minder milieubelasting
In verfproducten met het Europees Ecolabel zitten zo min mogelijk kleurstoffen en vluchtige organische stoffen (VOS); de dekkingsgraad is bovengemiddeld zodat de verf lang kan meegaan.
Nature plus stelt de eis aan fabrikanten dat de verf voor 90 procent bestaat uit hernieuwbare of ruim beschikbare grondstoffen, dat er minimale hoeveelheden VOS in zitten en dat de dekkingsgraad voldoende is.
Zelf doen of uitbesteden?
Of je zelf aan de slag gaat of liever het werk uitbesteedt bepaal je natuurlijk zelf. Op werkspot.nl kun je snel je schilderklus plaatsen en ontvang je vrijblijvend meerdere offertes. Zo kun je snel een vakman vinden die met gebruik van natuurverf jouw schilderklus kan klaren.
Ben je handig en heb je er de tijd voor, ga dan zelf aan de slag met natuurverf. Met onderstaande tips moet het zeker lukken.
- Let op keurmerken zoals het Europees Ecolabel en NaturePlus; die zien onder meer toe op zo min mogelijk gebruik van pigment en oplosmiddelen (VOS).
- Zorg voor een goede ondergrond en afwerking. Dan hecht de verf beter en blijft de beschermende werking langer in stand. Voortijdig afbladderen betekent extra kosten, extra werk en extra milieubelasting.
- Controleer elk jaar of kleine reparaties nodig zijn: een likje verf als onderhoud verlengt de levensduur van het geheel.
- Was kwasten niet onder de kraan en giet geen restjes verf door de gootsteen (ook natuurverf niet); dat kan rioolverstopping veroorzaken en vervuilt het oppervlaktewater.
Innovaties
Poederverf voor muren
De inhoud van een gangbaar verfblik bestaat voor 60 procent uit water. Zonde, vindt Raw Paints, die een poederformule voor verf heeft bedacht. De duurzame verfpoeder wordt in een zak geleverd. Vervolgens hoeft er alleen maar water toegevoegd te worden om er een ademende en dekkende verf van te maken. De verfpoeders bevatten geen pesticiden, oplosmiddelen en conserveringsmiddelen. Daarnaast zijn ze vrij van Vluchtige Organische Stoffen.
FAIRF op de fiets
Bij Fairf maakt men duurzame verf. De fabriek draait volledig op zelf-opgewekte zonne-energie. De ingrediënten van de duurzame muurverf worden zoveel mogelijk lokaal verkregen. Het bindmiddel van de verf wordt gemaakt van gerecycled sloophout. Hierdoor bespaart Fairf 950 gram CO2-uitstoot per liter verf ten opzichte van reguliere verf. Fairf is online verkrijgbaar. Voor de bezorging maakt Fairf gebruik van het netwerk van Fietskoerier.nl.