Deze romige, vegan pastinaaksoep maak je met tijm en salie. Getopt met zelfgemaakte, knapperige wortelchips. Heerlijk!
Waarom je (pastinaak)soep in je vriezer wilt hebben liggen
Er gaat niets boven een lekker warm, zelfgemaakt soepje. Het verwarmt je buik op de dagen dat je het wat kouder hebt en stilt de honger wanneer je niet kunt wachten tot het avondeten. Ook vind ik het ideaal om in de vriezer te hebben, zodat je het op elk moment kunt ontdooien om van te genieten. En dan geniet ik extra als het pastinaaksoep is.
Vegan zure room
Deze variant is helemaal plantaardig. Je maakt het met pastinaak (het liefst biologische), tijm, salie en bouillon. Uiteraard voegen we wat ui en knoflook toe, want die twee maken elk recept beter. Als topping gebruiken we in dit recept de veganistische haver crème fraîche van bijvoorbeeld Oatly of Albert Heijn eigen merk. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken volgens dit recept. Zo maak je deze pastinaaksoep op z’n allerlekkerst!
Zelf groentechips maken
Mijn favoriete topping op deze pastinaaksoep is de zelfgemaakte wortelchips. Je maakt deze van wortelslierten in de frituur of in de koekenpan, maar je kunt de wortelchips ook zonder olie in de oven of airfryer bakken. Lekker én knapperig! Ik vind het leuk om verschillende kleuren wortel te gebruiken, omdat het de soep zo lekker opvrolijkt. Ik gebruikte een witte, oranje en paarse wortel.
Het recept met instructies staat je onder de afbeelding.
Ingrediënten
- 400 g biologische pastinaken
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 2 el olie
- 4 takjes tijm
- 6 blaadjes salie
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 liter water
Voor de wortelchips
- 3 wortels eventueel in verschillende kleuren
- Olie om in te frituren
Optioneel
- 4 el Oatly haver fraîche
- 2 stengels bosui in ringen
Instructies
-
Was de pastinaak en snijd deze in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Ris de blaadjes vak de takjes tijm en snijd de salie in reepjes.
-
Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook voor 3 minuten op laag vuur. Voeg de pastinaak, tijm- en salieblaadjes toe en bak deze nog 3 minuten mee.
-
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg het water toe. Breng aan de kook en laat het zo’n 12 minuten pruttelen tot de pastinaken gaar zijn.
-
Pureer de soep met een staafmixer en breng deze op smaak met peper en zout.
-
Verdeel de soep over vier kommen en serveer deze met een eetlepel vegan crème fraîche, bosui en de wortelchips.
Zo maak je de wortelchips
-
Snijd de wortels met een dunschiller, mandoline (pas op voor de vingers) of kaasschaaf in reepjes.
-
Verhit een flinke laag olie in een pan of zet de frituurpan aan op ±180 graden (zie volgende stap voor een olievrije variant). Frituur een van de wortelreepjes om te zien hoe lang deze nodig heeft om goudbruin en knapperig te worden. Frituur dan ook de rest van de wortelreepjes.
-
Liever een variant zonder frituren? Bak de wortelreepjes dan op een bakplaat in de oven of in de airfryer op 150 graden voor 20-25 minuten. Let erop dat de wortelreepjes niet over elkaar heen liggen.