Een feestelijke citrussalade voor een feestelijk moment. Begin je diner met dit voorgerecht van mesclun-sla, citrus, kiemen en een tahindressing. Lekker licht en gezond, met de nadruk op lekker! Dit feestelijke recept komt van Miriam, oftewel The Veggie Reporter.
Vegan kerstmenu
Deze salade met citrus en tahin is perfect om voor een klein gezelschap te maken. Het is een lichte salade die goed werkt als vegan voorgerecht. Ben je op zoek naar meer vegan kerstrecepten? Ik maakte ook een knolselderijpuree met vegan spekjes en als toetje tiramisu en/of vegan panna cotta met passievrucht.
Tip voor het serveren van de citrussalade
Wat ik zelf heel feestelijk vind, is wanneer er veel verschillende bakjes op tafel staan en iedereen zelf een salade kan maken. Dat doe je zo: maak een grote bak met de basis van de salade. Serveer de granaatappelpitjes, kiemen, citrusvruchten en tahindressing in losse bakjes ernaast. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel van welk ingrediënt er op z’n bord komt.
Dit is ook heel leuk om met soep te doen! Maak bijvoorbeeld een groentebouillon en serveer deze met verschillende ingrediënten, zoals bosui, paddestoelen, vegan kaas, gebakken uitjes… Zo kan iedereen z’n eigen soep maken!
De voordelen van kiemen
Deze vegan salade zit vol met goede ingrediënten, maar mijn favoriete ingrediënt is de kiemgroente. Ik heb hier zelf een mix van gekiemde peulvruchten gebruikt, maar je zou ook bijvoorbeeld broccolikiemen, bietenkiemen, alfafa of tuinkers kunnen gebruiken. Ook kun je ze zelf maken – check hiervoor even hoe je dat doet op het internet. Kiemen zoals je ze op de foto ziet, kun je kopen bij de Ekoplaza. Met de feestdagen vind je ook wat meer soorten in de reguliere supermarkten, dus kijk vooral even rond!
Ingrediënten
- 200 g gemengde sla
- 200 g gesneden rode kool
- 1 winterpeen, in reepjes
- 80 g kiemgroente naar keuze
- 4 citrusvruchten zoals sinaasappel, bloedsinaasappel, grapefruit en mandarijn
- 100 g granaatappelpitjes
Tahindressing
- 4 el tahin
- 2 el citroensap
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl mosterd
- 2 el water
- zout en peper naar smaak
Bereiden
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Voeg meer water toe om 't dunner te maken. Breng op smaak zoals jij 'm lekker vindt. Frisser en zuurder wordt-ie met extra citroensap, zoeter met ahornsiroop, hartiger met meer tahin.
- Haal de schillen van de citrusvruchten en snijd ze in hele plakken.
- Maak de salade door de gemengde sla, rode kool en wortel met elkaar te mengen. Top met kiemen, citrusvruchten, granaatappelpitjes. Serveer met de dressing.
The Veggie Reporter
Dit recept komt van Miriam Groot, oftewel The Veggie Reporter. Miriam deelt regelmatig lekkere vegan recepten met ons, meld je aan voor de Genoeg nieuwsbrief om niets te missen!