De zomer is bij uitstek de tijd van de maaltijdsalades: voedzaam, maar toch fris en niet al te zwaar. Er zijn veel klassiekers die makkelijk te combineren zijn, ook voor beginnende thuiskoks.

Ingrediënten

  • 300 gram couscous
  • een halve citroen
  • 1 komkommer
  • 400 gram sperziebonen
  • takje bonenkruid
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 3 stengels bosui of een sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • een handvol muntblaadjes
  • 150 gram jonge geitenkaas of (vegan) gare kikkererwten
  • 1 theelepel mosterd
  • olijfolie
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • peper en zout
  • Zomerbloemetjes (bijvoorbeeld madelief, Oost-Indische kers, komkommerkruid, klaproos, teunisbloem)

Instructies

  1. Kook de gehalveerde sperziebonen met het bonenkruid beetgaar in gezouten water.
  2. Doe ondertussen de couscous en de halve citroen in een kom, giet er kokend water over zodat het een centimeter onder staat. Dek af met een bord. 
  3. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan. 
  4. Snijd de komkommer in kleine blokjes, de tomaatjes doormidden, de bosui in ringen of snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn.
  5. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes of laat de kikkererwten uitlekken. Hak de muntblaadjes fijn.
  6. Haal de citroen uit de couscous en pers die er boven uit. Roer alle overige ingrediënten door de couscous en breng op smaak met peper en zout. Strooi er voor een extra zomerse uitstraling wat voorhanden zijnde eetbare bloemetjes over.

Tips

Razendsnelle bonensalade

Meng een pot of blik uitgelekte bruine bonen, kapucijners of linzen met in blokjes gesneden komkommer en tomaat. Prak een stukje blauwe kaas door een paar lepels crème fraîche, roer
dat door het bonenmengsel en breng op smaak met peper (zout is meestal niet nodig).

Restjes

Restjes gekookte pasta, rijst, of aardappelen laten zich prima in een salade verwerken. Als het niet genoeg is voor een salade als hoofdmaaltijd: ook prima als lunch.

Dressing op voorraad

Het is handig een flinke hoeveelheid dressing in één keer te maken. Een basisdressing maak je van mosterd, azijn, (olijf- of zonnebloem)olie, een snufje zout en peper en eventueel een scheut
appeldiksap of lepel honing. Doe alles in een grote fles. Voor het gebruik even flink schudden en dan per keer eventueel gehakte kruiden toevoegen.

Altijd op de hoogte blijven?

Michiel Bussink

Michiel Bussink schrijft als freelance journalist voor Genoeg. Hij verzorgt de kookrubriek en schrijft verder over landbouw, ecologie, landschap,  zingeving en cultuurhistorie. Hij is daarnaast wildplukker, agro-ecologisch notenteler, bosbouwer en auteur van een tiental boeken.

Bekijk meer van Michiel Bussink