Vegan speculaas boterkoek anyone? Het is zo ongezond als wat, maar who cares? Boterkoek is fantastisch! Dit is een recept voor vegan boterkoek met een feestelijk tintje: er zitten namelijk speculaaskruiden doorheen. Dit lekkere recept komt van Miriam, oftewel The Veggie Reporter. Enjoy!

Boterkoek met speculaaskruiden

Degene die boterkoek heeft uitgevonden, moet een levensgenieter zijn geweest! Deze boterkoek gaan we ook nog eens in een winters jasje te steken: met speculaaskruiden. Vegan speculaas boterkoek. Best of both worlds. Speculaaskruiden kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Als je geen speculaaskruiden hebt, zou je ook nog chai kruiden kunnen gebruiken. Ik heb daar een receptje voor uitgeschreven. Voor speculaaskruiden ziet de verhouding er ongeveer zo uit:

DIY speculaaskruiden

  • 4 el gemalen kaneel
  • 2,5 el gemberpoeder
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1,5 tl gemalen kardemom

Het basisrecept voor vegan boterkoek

Voor het originele boterkoekrecept ben ik in het Wannee kookboek van mijn moeder gedoken. Zo eentje met een rode kaft en bladzijdes die van ouderdom geel zijn verkleurd. Wat blijkt: de basis voor boterkoek is helemaal vegan. Het enige dat niet vegan is, is het eigeel dat over de bovenkant wordt gesmeerd. Nou, daar weet ik wel raad mee.

Speculaas-boterkoek-2

Eigeel vervangen in een recept

Om eigeel (waarmee je deeg bestrijkt) te vervangen, kun je heel makkelijk een mengsel van 2 el sojamelk en 1 tl ahornsiroop gebruiken. De sojamelk zit vol met eiwitten en de ahornsiroop zorgt voor dat kleine extra beetje kleur. In dit geval helpt het mengsel ook nog om het amandelschaafsel te laten plakken, want bij de baksels in decembermaanden hoort natuurlijk amandelschaafsel!

De vegan boterkoek maken

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 225 g koude, harde, plantaardige boter zoals Wajang, Flora, Blue Band of The Flower Farm (laatste is zonder palmolie)
  • 3 el speculaaskruiden
  • 1 tl pure vanille
  • 1 mespunt zout

Voor erover

  • 2 el sojamelk
  • 1 tl ahornsiroop
  • 30 g amandelschaafsel

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik of boterkoekvorm van 24 tot 26 centimeter in.
  • Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Snijd de boter in stukjes en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg in de vorm.
  • Meng de sojamelk met de ahornsiroop en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het mengsel. Strooi het amandelschaafsel er overheen.
  • Bak de boterkoek in 30 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voor je 'm serveert. Je kunt de boterkoek het beste in de koelkast bewaren.

The Veggie Reporter

Dit recept komt van Miriam Groot, oftewel The Veggie Reporter. Miriam deelt regelmatig lekkere vegan recepten met ons, meld je aan voor de Genoeg nieuwsbrief om niets te missen!

Altijd op de hoogte blijven?

Miriam Groot

Miriam Groot is een vegan freelance foodfotograaf, receptontwikkelaar en tekstschrijver. Op haar Instagram-account @veggiereporter inspireert ze dagelijks met tips en ideeën voor plantaardig eten en leven. Daar zul je ook de veelzijdigheid van havermout ontdekken: Miriam werd in 2021 namelijk wereldkampioen havermoutpap maken!

Bekijk meer van Miriam Groot