Recept voor waterkefir

4 juni 2025 - Roy van de Graaf

Ken jij waterkefir? Het is een frisse, bruisende drank die je eenvoudig zelf kunt maken. Dit is het recept dat buurtbewoner Joost van Eetbare Woonwijk Rijnvliet altijd gebruikt. Een reportage over deze interessante wijk lees je in het zomernummer van Genoeg Magazine!

Ingrediënten

Dit heb je nodig om zelf waterkefir te maken:

  • 50 gram waterkefirkorrels
  • 25 gram suiker
  • 25 gram gedroogd fruit (biologisch/ongezwaveld)
    Bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, dadels, vijgen of rozijnen
  • 1 schijfje biologische citroen
  • 500 ml water

Verder nodig:

  • Weegschaal
  • Plastic vergiet
  • Goed afsluitbare potten en flessen

Zo maak je het

  • Spoel de kefirkorrels goed af in een plastic vergiet onder de kraan
  • Pak een schone pot of fles
  • Voeg korrels, suiker, gedroogd fruit, citroen en water toe. Roer kort door
  • Sluit goed af en plaats op een lichte plek bij kamertemperatuur
  • Wacht twee dagen. De drank is aan het fermenteren. Proef tussendoor
  • Open de fles of pot elke dag kort om hem te laten ‘boeren’.
  • Oogst de drank. Giet hem af door een plastic vergiet in een schone, goed afsluitbare pot.
    Je hebt nu een licht bruisende, friszure drank die smaakt naar het fruit dat je hebt gebruikt. De waterkefir is 1-2 weken houdbaar in de koelkast.
  • De korrels zijn als het goed is gegroeid! Weeg de korrels, en begin opnieuw.

Je hebt nu een licht bruisende, friszure drank die smaakt naar het fruit dat je hebt gebruikt. De waterkefir is 1-2 weken houdbaar in de koelkast. Je kunt de drank eventueel nog een tweede keer laten fermenteren door er stukje vers fruit, vruchtensap, siroop, kokoswater, thee, gember, honing of kruiden aan toe te voegen. Laat daarna nog 1-3 dagen fermenteren op kamertemperatuur.

Tip: Je kunt het recept naar verhouding aanpassen. Zolang je deze verhouding aanhoudt: 1 eenheid kefirkorrels, 0,5 eenheid suiker, 0,5 eenheid gedroogd fruit, 10 eenheden water.

rohtopia-com-OhCiWCwiBkE-unsplash-scaled

Tweede fermentatieronde

Wist je dat je ook kunt doorgaan voor de tweede ronde? Je geeft de kefir zelfs nóg meer smaak en bruis door een tweede fermentatie. De korrels verdragen niet alle ingrediënten even goed. Door sommige ingrediënten pas in een tweede fermentatie toe te voegen, blijven de korrels in goede conditie. En kun je toch experimenteren met allerlei verschillende smaken.

  • Neem de waterkefir zoals je die na twee dagen geoogst hebt.
  • Voeg stukje vers fruit, vruchtensap of -puree, siroop, kokoswater, thee, gember, honing of kruiden toe. Wat je maar lekker lijkt.
  • Dit laat je nog 1-3 dagen fermenteren bij kamertemperatuur.
  • Daarna zet je de waterkefir in de koelkast en is hij nog 1-2 weken houdbaar.

De fermentatietijd ligt tussen de 1 en 3 dagen en is afhankelijk van wat je hebt gebruikt en hoeveel je hebt toegevoegd.

Suiker

De hoeveelheid suiker bepaalt hoe hard fermentatie gaat, en ook hoe veel koolzuur er wordt gevormd. Siroop bevat veel meer suiker dan sap, en sap bevat weer meer suiker dan vers fruit. Gember of kruiden bevatten het minste suiker. Ze geven wel smaak, maar je krijgt minder koolzuur.

Fles tussendoor openen

Ook hier geldt: als er te veel koolzuur ontstaat, kan er zoveel druk ontstaan dat de fles knapt of het deksel eraf springt. Het is goed om dit te controleren, en de fles elke dag even te laten ploppen om te kijken hoe het gaat en om overdruk te laten ontsnappen.

Altijd op de hoogte blijven?

Roy van de Graaf

'Genoeg' is voor tekstschrijver Roy van de Graaf het antwoord op de welvaartskloof in onze wereld. Er kan genoeg zijn voor iedereen, als we allemaal naar het midden bewegen - liefst met grote stappen, maar kleine stapjes zijn ook mooi. Roy houdt van schrijven, fotograferen, filmen, trainen en ondernemen.

Bekijk meer van Roy van de Graaf