In de wereld van het hardlopen kan het zijn dat je jezelf letterlijk en figuurlijk voorbijloopt. Het moet steeds maar sneller, verder en meer. Een (halve) marathon rennen, waarom niet? Nou, omdat dat allemaal helemaal niet nodig is om gezond bezig te zijn. Dat kan namelijk ook heel goed met minder, korter en langzamer. Oftewel: met slow running!
Wat is slow running?
Zie jij weleens zo’n heel trage jogger, ook wel 'sjogger', en kun je een lach dan niet onderdrukken? Vanaf nu zal dat anders zijn. Slow running zou namelijk een stuk beter zijn voor zowel lichaam als geest. Het zal je misschien niet verbazen dat ook deze trend vanuit Japan is komen overwaaien. Inmiddels kun je op verschillende plekken in Nederland aan de slag met een ware slowrun coach, of je kunt natuurlijk zelf aan de slag. Het is misschien even schakelen. Want als je eenmaal aan hardlopen doet, lijkt streven naar meer, beter en sneller het algemene doel. Met slow running is dat verleden tijd!
Zo werkt het
Eigenlijk is het heel simpel: je rent op een manier die natuurlijk is voor jouw lichaam. Dat betekent dat je een stuk rustiger rent dan je normaal zou doen. Je laat alle doelen los en streeft niet meer naar verder, langer en sneller. Bij slow running neem je kleine stapjes en land je idealiter op de bal van je voet in plaats van de hiel, wat zorgt voor minder blessures. Je armen bewegen natuurlijk mee, je schouders zijn ontspannen en je lichaam en rug zijn rechtop. Dat gaat als het goed is vanzelf, je zakt namelijk niet steeds verder in door vermoeidheid. Je ademhaling is ook natuurlijk, je raakt als het goed is niet buiten adem. Klinkt allemaal best ideaal toch?
De voordelen
En dan heeft deze manier van joggen ook nog eens veel voordelen ten opzichte van de snellere variant:
- Het is een stuk minder uitputtend voor zowel lichaam als geest
- Bij slow running leer je meer luisteren naar en afstemmen op je eigen lichaam
- Er is geen prestatiedruk. En in een druk leven mag sporten best even gewoon ontspannen zijn, toch?
- Zachtere landing: doordat je langzamer rent, kun je makkelijker op de bal van je voet landen. Dat zorgt voor een zachte landing en minder kans op blessures
- Slow running is net zo goed voor je conditie, alleen bouw je dit iets langzamer op dan je misschien gewend bent
- Ook met slow running profiteer je van een betere weerstand en voel je je fitter (zeker als je ook in de herfst en winter doorgaat!)
- Gezellig kletsen tussendoor? Tijdens het hardlopen lukt dit vaak niet omdat je zo buiten adem bent. Bij slow running kun je als het goed is gewoon blijven kletsen.
Getest
Webredacteur Sanne probeerde het meteen uit: 'Dat gaan we vaker doen! Het langzame rennen zorgde voor spierpijn op nieuwe plekken, zoals in de bal van de voet en kuiten. Dat in plaats van kleine pijntjes in bijvoorbeeld de knieën en schenen. Ook kun je inderdaad blijven kletsen en rustig om je heen kijken, in plaats van helemaal uitgeput te raken door het rennen. Al met al best prettig om te doen!'
Trend: alles slow
Slow is een echte trend aan het worden. Zo heb je tegenwoordig onder andere slow living, slow travel, slow food, slow fashion en nu zelfs slow running. Waar komen al deze ‘slow’ trends vandaan en waarom is dit beter dan ‘fast’? Slow heeft uiteraard voordelen voor jezelf. Zo zou je hiervan bewuster en rustiger gaan leven en minder stress ervaren. Daarnaast speelt de impact van ons gedrag op onze omgeving ook een grote rol bij deze trend. Denk maar aan Slow Fashion: daarbij gaat het om minder kopen (of helemaal niet kopen), en áls je iets koopt dan doe je dat zo duurzaam en circulair mogelijk. Kortom: ‘slow’ oftewel langzaam en bewust zou beter zijn voor jezelf en voor onze planeet. Zullen we daar allemaal maar snel aan beginnen dan?
Hoofdfoto: Sarah Chai via Pexels.