Wat is duurzame fashion
Duurzame fashion wordt ook wel 'slow fashion' genoemd. Dat gaat over kleding die op een milieuvriendelijke en eerlijke manier wordt gemaakt. Dit betekent dat er minder schadelijke stoffen worden gebruikt, mensen onder goede omstandigheden kunnen werken, en dat de kleding langer meegaat. Dit komt doordat de kwaliteit beter maar ook doordat de ontwerpen tijdloos zijn, en de kleding dus langer kan worden gedragen.
Dit is het tegenovergestelde van fast fashion. Wist je dat de mode-industrie één van de meest vervuilende sectoren is? Bij het maken van kleding wordt vaak veel water maar ook chemicaliën en energie gebruikt. Fast fashion is goedkope kleding die maar kort meegaat, wat ook nog eens zorgt voor enorm veel textielafval.
Tips voor een duurzame herfst- en wintergarderobe
- Investeer in basics: Ga voor tijdloze, kwalitatieve basisstukken zoals een goede goede (wollen) jas, een warme trui van organisch katoen, en een paar stevige leren laarzen. Deze items vormen de basis van je garderobe en kun je eindeloos combineren.
- Laagjes zijn je beste vriend: Handig bij herfst- en winterkleding is het combineren van laagjes. Door te investeren in duurzame basics, kun je eenvoudig verschillende lagen combineren voor warmte én stijl. Denk aan een T-shirt van bamboe onder een trui of vest, met daaroverheen een gerecyclede of tweedehands jas.
- Kies voor duurzame materialen: Let bij het winkelen op materialen zoals biologisch katoen, hennep, gerecycleerd polyester, Tencel of wol. Deze materialen zijn vaak duurzamer en hebben een lagere impact op het milieu.
- Tweedehands en vintage: Een andere geweldige manier om duurzaam te winkelen is door tweedehands en vintage winkels te bezoeken. Je vindt er vaak unieke stukken die (bijna) niemand anders heeft. Tegenwoordig heet dit thrift shoppen en is het steeds populairder, het aanbod én de kwaliteit van leuke tweedehands winkels neemt daardoor ook toe. Yay!
- Repareer en onderhoud: Duurzaamheid gaat ook over het verlengen van de levensduur van je kleding. Leer daarom zelf om eenvoudige reparaties te doen, zoals het vervangen van een knoop of het dichtnaaien van een losse zoom. Wat ook helpt voor het onderhoud van je kleding is het wassen op lage temperaturen, of het uithangen en laten luchten. En hangend laten drogen, in plaats van in de droger. Doe zeker je (vintage) spijkerbroeken zo min mogelijk in de was. Maar bijvoorbeeld een nachtje in de vriezer in een kussensloop. Dit doodt namelijk ook de bacteriën en nare geurtjes.
Duurzame merken
Toch op zoek naar iets nieuws? Wij zetten een paar duurzame merken voor je op een rijtje, waar we zelf ook fan van zijn:
- Teym: Dit is een echt slow fashion merk. In plaats van te werken met grote collecties, legt Teym de focus op één klassieker per keer, waardoor er meer aandacht naar de fit en functionaliteit gaat, om uiteindelijk uit te komen op een perfect tijdloos kledingstuk. Item voor item zet Teym op deze manier "the impeccable wardrobe" neer. Naast de droom om dit te realiseren heeft Teym ook een missie. Consumenten bewuster maken van hun koopgedrag, andere merken inspireren door tegengewicht te bieden aan de fast-fashion ketens en een duurzaam alternatief te bieden met minder, maar kwalitatief veel betere kleding.
- Project Cece: Maakt duurzame en eerlijke kleding toegankelijker door kleding van verschillende webshops op één plek te verzamelen en up-to-date te houden met webscrapers. Project Cece biedt niet alleen kleding, maar ook informatie over merken en keurmerken, zodat consumenten beter geïnformeerde keuzes kunnen maken. In plaats van zelf te bepalen wat 'bewust' is, geven ze gedetailleerde informatie via hun SmartChoice-methode.
- Studio Pippa: Dit merk geeft oude items een nieuw leven, waardoor je niet alleen een uniek item hebt, maar ook bijdraagt aan een betere wereld. Met elke aankoop bij hen maak je een statement tegen de fast fashion industrie.
- Charlie Mary: CharlieMary streeft naar duurzame mode en circulaire collecties. Ze gebruiken 'dead stock' (overgebleven rollen stof) en gerecyclede materialen, produceren in beperkte oplage, en werken met partners die eerlijke arbeidsomstandigheden bieden. Charlie Mary ontwerpt tijdloze kleding voor langdurig gebruik, hergebruik en recycling. Ze verpakken zonder plastic en verzenden in herbruikbare Re-Pack tassen.
- Vanilia: Is een Nederlands modemerk dat zich kenmerkt door een combinatie van comfort, functionaliteit en moderne luxe. Vanilia streeft naar duurzaamheid door in kleine hoeveelheden te produceren, wat verspilling vermindert en exclusiviteit creëert. Ze zoeken voortdurend naar duurzamere stoffen en productiemethoden. Lees hier een review van dit merk op Project Cece.