Deodorant zit vaak in milieuonvriendelijke verpakkingen. En lang niet alle ingrediënten lijken veilig. Het aantal alternatieve producten groeit, maar hoe effectief zijn die? En hoe veilig? Genoeg-redacteur Anne Pek zocht het uit.

Hormoonverstorende stoffen

De Consumentenbond trof een paar jaar geleden in een analyse van 75 deodorants in ruim de helft daarvan daarvan ‘mogelijk kankerverwekkende en hormoonverstorende’ stoffen aan. Triclosan is één van die potentieel kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. Toch mag het van de EU nog steeds worden gebruikt in deodorants en andere cosmeticaproducten.

Alternatieve deodorants

Er zijn ook steeds meer alternatieve deodorants: merken met een overzichtelijke lijst van natuurlijke ingrediënten, die bovendien milieuvriendelijker verpakkingen gebruiken. Deze producten bevatten vaak geen ingrediënten als triclosan, parabenen of aluminium. Maar hoe veilig zijn deze alternatieven? Uit het onderzoek van Anne blijkt dat ingrediënten als kokosolie (dat laurinezuur bevat) huidirritaties kunnen veroorzaken. En baksoda maakt de huid gevoeliger voor infecties.

pexels-oleksandr-vrouw-mediteren

Je kunt ook kiezen voor aluinsteen, een mineraalzout dat van nature aluminium bevat. Het heeft een antibacteriële en transpiratie-remmende werking. Dat is dan ook de deodorant die Genoeg-redacteur Anne voorlopig gebruikt. Aluinsteen, in een plasticvrije kurkverpakking.

Verder lezen? 

Meer weten over deodorants en de verschillende ingrediënten? En waarom Anne voorlopig voor aluinsteen kies? In het komende Genoeg zomernummer lees je het hele verhaal. Ook lees je wat de voordelen zijn van een ‘okseldetox’. Houd de website en socials in de gaten om het nummer te bestellen. Of neem een abonnement op Genoeg magazine!

Altijd op de hoogte blijven?

Anne Pek

Anne Pek is wetenschapsjournalist en eindredacteur. Voor Genoeg schrijft ze onder andere de gezondheidsrubriek en coördineert ze de korte berichten. Ook levert ze geregeld achtergrondstukken over thema's als duurzame voeding en gedragsverandering.

Bekijk meer van Anne Pek