iStock_000047437238_Large Het is wereldvoedseldag, een mooie gelegenheid om vanavond een wereldburger te eten. Hij is mens- dier- en milieuvriendelijk, en ook nog eens lekker goedkoop.

De wereldburger is de meest duurzame burger die er is. Er zit geen dieren in, je kunt hem maken van kliekjes, de ingrediënten zijn goedkoop en je maakt hem thuis. Vegetarisch, taste the waste, duurzaam en lokaal dus. Hieronder het basisrecept waar je naar eigen inzicht op kunt variëren. Brood, ei en paneermeel vormen de basis. Verder kan er van alles in: restjes paprika, maïs, stukjes tomaat of verse kruiden.

Nodig:

  • 4 à 5 sneetjes oud brood
  • halve winterwortel
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2 theelepels geraspte kaas
  • 2 eetlepels (zelfgemaakt) paneermeel

zout

  • Snijd het brood in kleine stukjes en doe die in een kom.
  • Rasp op de grove kant van een rasp de winterwortel boven de kom met broodblokjes.
  • Snipper de ui en fruit de uiensnippers niet te bruin.
  • Voeg de ui, de kaas en het geklutste ei aan het brood toe.
  • Kneed het mengsel met je handen tot alles goed gemengd is en maak er een bal van. Is het mengsel te droog, doe er dan een scheutje melk bij.
  • Proef of de smaak naar je zin is en voeg zonodig wat zout, peper of een andere smaakmaker toe.
  • Maak ballen, rol ze door het paneermeel en druk ze plat tot burgers . Laat die even afgedekt in de koelkast opstijven.
  • Bak de burgers in de koekenpan tot ze een lekker bruin korstje hebben.

Altijd op de hoogte blijven?

Ilse Ariëns

Ilse Ariëns schreef al voor Genoeg toen het nog een zwart-wit krantje was. In de rubriek ‘Linke Loekie’ liet ze zien hoe marketingtrucs werken en hoe je je daartegen kunt wapenen. Daarna maakte ze jarenlang ‘kopen of laten lopen’, waarbij ze producten langs de meetlat van Genoeg legde. Als freelance journalist schrijft Ilse ook voor andere bladen, onder andere over de zorg.

Bekijk meer van Ilse Ariëns