Natuurlijk is het heerlijk om uitgebreid te kletsen tijdens het lopen. Maar soms kan het ook geen kwaad om even de stilte op te zoeken. Het bos in, telefoon en oortjes uit, en om je heen niets dan het geluid van de wind en de fluitende vogels. Regelmatig in stilte wandelen heeft allerlei voordelen voor je geestelijke gezondheid. Wij zetten er vijf voor je op een rij.
1: Meer concentratie
In het dagelijks leven komen er heel veel prikkels op ons af, niet in de laatste plaats op het gebied van geluid. Denk bijvoorbeeld aan voorbijrazend verkeer, muziek die uit een luidspreker tettert en smartphones die om de paar minuten afgaan. Voor je brein is dat een hoop om te verwerken. Stil wandelen kan helpen om van al deze drukte los te komen, zeker als je dat door een groene en rustige omgeving doet. Je hoeft niet de hele tijd alert te zijn en kan je omgeving in alle kalmte in je opnemen. Zo krijgt je brein in feite een kort rustmomentje. En dit zorgt ervoor dat je je na de wandeling weer een stuk beter kan concentreren. Uit een Amerikaanse studie bleek namelijk dat 40 minuten in de natuur lopen direct een positieve impact heeft op je concentratievermogen!
2: Minder stress
Vrijwel alle experts zijn het er inmiddels over eens dat wandelen in de natuur goed is voor je mentale gezondheid. Zo helpt lopen door de natuur niet alleen tegen negatieve en depressieve emoties, maar ook tegen werkstress. Tijdens het lopen kun je immers even de zinnen verzetten, en zo loskomen van alle dagelijkse hectiek. Dit effect kan je nog verder versterken door in stilte te wandelen. Volgens Amerikaanse gedragsexperts beperk je op deze manier namelijk de afleidingen om je heen tot het minimum, waardoor je echt helemaal op kan gaan in het hier en nu. In zekere zin werkt een stiltewandeling zo ongeveer hetzelfde als een meditatie of mindfulness: een momentje waarop even helemaal niets moet en je meer tot jezelf kunt komen. Bij natuurwandelingen heb je dan ook het voordeel dat je zo nog beter van de mooie omgeving kan genieten.
Dus ga jij in de (werk)pauze even wandelen? Probeer dat de volgende keer eens in stilte te doen!
3: In stilde wandelen stimuleert creativiteit
We zouden het bijna vergeten, maar soms kan het geen kwaad om even te dagdromen. Je gedachten op de vrije loop laten werkt niet rustgevend en kan soms ook in ‘eureka-momenten’ resulteren. En laat wandelen nou net de perfecte manier zijn om je gedachten op de loop te laten. Omdat je je tijdens het lopen immers wat minder hoeft te focussen, kunnen je hersenen ‘op de automatische piloot’ verder, waardoor je meer ruimte krijgt om je gedachten te ordenen. Zo kunnen er ook nieuwe associaties in je brein ontstaan, wat in nieuwe en verrassende ideeën kan resulteren.
Tip: neem een klein opschrijfboekje mee als je gaat wandelen. Als je dan een idee (of een to do) te binnen schiet, kun je dit meteen opschrijven. Dat maakt je hoofd helemaal leeg én voorkomt dat je toch weer naar je telefoon grijpt.
4: Extra genieten
Niet alleen het wandelen zelf, maar ook de omgeving waar je loopt kan een groot verschil maken voor je mentale welzijn. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat wandelen door een gebied met veel groen of water je een mentale oppepper geeft. Doordat je gehoor (en hersenen) zich niet op een gesprek of iets anders hoeft te focussen, worden je andere zintuigen meer geactiveerd. Zo merk je dingen op aan je omgeving waar je anders misschien zo overheen zou hebben gekeken. Zoals fluitende vogels, krakende bladeren of kwakende kikkers. Genieten!
5: Verbinden met de natuur
We komen als mens oorspronkelijk uit de natuur, en dus leven we extra op in een groene omgeving. En daarnaast is een mooi bospad ontdekken of een wild hert spotten natuurlijk ook gewoon enorm leuk. Door in stilte te lopen, kan je extra van deze natuurpracht genieten en verbind je meer met de natuur om je heen.
Bron: Wandelmagazine