
Wist je dat de natuur het hele jaar door een rijk gedekte tafel biedt? Zelfs in de winter zijn er verrassend veel planten te vinden die niet alleen eetbaar zijn, maar ook nog eens boordevol voedingsstoffen zitten. Gewoon, in je directe leefomgeving. Tessa, ook wel bekend als Moedertje Groen die je misschien kent van haar telefoonloze leven plukt regelmatig ‘wild’ en geeft haar beste tips!
Voorjaarsgroen om van te snoepen
Tussen februari en april barst de natuur los met jong lentegroen en veel van dat frisse spul is eetbaar. De eerste zachte blaadjes van de berk, meidoorn en iep zijn verrassend lekker, met een lichtzure of nootachtige smaak. Tessa plukt ze jong, want later in het seizoen worden de blaadjes vaak taai en bitter.
Ook wie van knoflook houdt, kan zijn hart ophalen: er groeit wilde knoflook in overvloed. Denk aan kraailook, look-zonder-look en daslook. Vooral daslook is populair in de keuken. Het blad is heerlijk in pesto, soepen en salades.
Eetbare bloemen en stoeptegelgroen
De maand juni is een feest voor wie van bloemen houdt en ervan durft te proeven. Vlierbloesem, bijvoorbeeld, is nu op zijn best. De geurige schermen kun je verwerken in siroop, pannenkoekenbeslag of thee. Later in het jaar geeft dezelfde struik diepe, paarse bessen die bekendstaan om hun geneeskrachtige werking.
Zelfs tussen de tegels van je tuin of op een vergeten stukje stoep kan eetbaar groen opduiken vertelt Tessa. Viooltjes, veldkers, vogelmuur en wilde rucola groeien soms op de onverwachtste plekken. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook lekker en gezond. Volgens Tessa zijn ze perfect voor in een salade of als kleurrijke garnering.
Winterse vitamientjes
In de koudste maanden van het jaar lijkt de natuur kaal en dor, maar schijn bedriegt. Planten als winterpostelein, lepelblad en barbarakruid blijven groen en zijn rijk aan vitamine C. Ze zijn niet alleen een welkome aanvulling op je winterdieet volgens Tessa, maar smaken ook nog eens fris en mild.
De natuur als supermarkt
Wie met aandacht kijkt, ontdekt dat de natuur ieder seizoen iets nieuws te bieden heeft. Wildplukken vraagt om enige kennis en voorzichtigheid, maar het is ook een prachtige manier om te vertragen en bewuster te leven zegt Tessa. En het mooiste? Je hoeft er vaak niet eens ver voor te gaan.
Laatste tip: pluk met mate
De laatste tip van Tessa is niet onbelangrijk, namelijk om te plukken met mate. Kortom: laat genoeg staan voor dieren en voor de plant zelf om zich te herstellen. En wees zeker van wat je plukt. Sommige planten lijken sterk op elkaar, maar zijn niet allemaal eetbaar. Gebruik altijd een betrouwbare gids of volg een workshop.
Bron: Moedertje Groen