De kraan waar je kokend water uit kunt tappen, is een enorm succes. Een van de verkoopargumenten is dat hij duurzaam is. Klopt dat ook?
Nooit meer je theewater verwarmen in een fluitketel of waterkoker. De grote hit in de luxe, moderne keuken is de kokendwaterkraan. Kopje eronder en je hebt in een paar seconden thee. Ook het water voor pasta en rijst hoef je niet meer aan de kook te brengen, maar tap je gloeiend heet uit de kraan. Bekende merken van deze kranen zijn onder meer de Quooker, de GROHE Red, de HotSpot Alessio en de Howat.
Wat is het?
Een kokendwaterkraan ziet eruit en werkt als een gewone mengkraan, met het verschil dat er een aparte knop aan zit voor kokend water. Het hete water komt uit een reservoir dat net als een boiler is weggewerkt in het aanrechtkastje. De inhoud is 3 tot 7 liter, afhankelijk van het type en merk.
Verspilling voorkomen
In een waterkoker breng je bijna altijd veel meer water aan de kook dan nodig is, terwijl je de hoeveelheden met een kraan waar kokend water uit komt heel precies kunt afpassen. Dat is een van de voordelen.
Energieverbruik
Het is handig als je op elk moment direct kokendheet water kunt tappen. Daarvoor wordt het reservoir dag en nacht op 110°c gehouden. Overweeg je de aanschaf van zo’n speciale kraan, let dan goed op het energieverbruik, dat verschilt per merk en soort kraan.
Zo’n kraan verbruikt veel minder energie dan je zou verwachten van een apparaat dat op elk moment kokend water beschikbaar heeft. Milieu Centraal zette de elektrische alternatieven voor warm water in de keuken op een rijtje, en benoemt overzichtelijk waar je op moet letten bij de keuze.
Luxe
De aanschafprijs maakt dat een kokendwaterkraan wel gerekend kan worden tot de luxeproducten. De kraan biedt gemak en het oog wil ook wat: zo’n designkraan vinden veel gebruikers aantrekkelijker dan een waterkoker op hun aanrecht.
Tip: Verspilling van water voorkomen
Gebruik je een waterkoker in de keuken? Ook dan kun je verspilling makkelijk voorkomen:
- Pas het water dat je kookt af. Gebruik bijvoorbeeld je theeglas als maatbeker en doe zoveel glazen in de waterkoker als je nodig hebt.
- Kijk hier voor meer waterbespaartips in huis
Meer weten over de voor- en nadelen van de kraan met kokend water? In het herfstnummer van Genoeg (editie 134) gaat de rubriek Kopen of laten lopen van Ilse Ariëns over deze kranen.
Foto: Pexels