Waarschijnlijk wist je het al: het meest duurzame kledingstuk hangt al in de kast. Want opdragen wat al je hebt, blijft toch de allerbeste optie. Hoe duurzaam iets ook is geproduceerd. Maar wat doe je als er ineens een hardnekkige vlek in je favoriete item zit, die er in de was niet uitgaat? Dit overkwam mij laatst met een broek. Lichte paniek! Maar ik ging de strijd met de vlek aan en kwam erachter dat er veel manieren zijn om hardnekkige vlekken tegen te gaan.
Vlekkenverwijderaar
Stap 1 bij een vervelende vlek is toch wassen met een beetje vlekkenverwijderaar erop. Kijk daarbij goed op de verpakking hoe je het goedje moet aanbrengen, eventueel laten intrekken en vervolgens wassen. De ervaring leert dat op die manier het overgrote deel van de vlekken prima uit kleding te halen is. Geen vlekkenverwijderaar in huis? Smeer dan wat extra wasmiddel op de vlek of laat het even weken met biotex, en gooi het daarna in de was. Er zijn tegenwoordig ook veel eco-merken, voor zowel wasmiddel als vlekkenverwijderaars.
Extra tip: als 'wasverzachter' kun je prima natuurazijn gebruiken. Kost niks en is beter voor het milieu. Ook gaat het nare geurtjes goed tegen.
Verven met thee
Je kunt kleding van natuurlijke materialen goed verven met natuurlijk producten. Een handige én goedkope optie is verven zwarte thee. Ook bij lichte vlekken of verkleuring kun je dit heel goed gebruiken. Kleding kleurt hierdoor op een natuurlijke manier iets donkerder, erg mooi! Voor verven met thee volg je onderstaand stappenplan, dit heb ik thuis getest en het werkt!
- Check of je kledingstuk van natuurlijk materiaal is gemaakt (zoals 100% katoen of linnen)
- Laat het kledingstuk weken in water, of was het zonder wasmiddel, zodat het nat is als je start met verven.
- De verf klaarmaken: knip de kaartjes en touwtjes van de zwarte theezakjes (ik gebruikte ongeveer 10 theezakjes voor een lange broek). Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met wat zout erin, ongeveer 2 eetlepels per liter water. Haal het kokende water van het vuur en voeg hieraan de theezakjes toe, laat dit trekken totdat het water goed donker kleurt. Je kleding zal een stuk lichter opdrogen, dus schrik niet van de donkere kleur van het water.
- Haal de theezakjes uit het water en stop het kledingstuk erin. Ik gebruikte hiervoor een grote, schone emmer. Met houten spatels duwde ik de broek helemaal onder het water, zodat alle stof goed zou verkleuren.
- Laat de stof weken en check af en toe of je al tevreden bent met de verkleuring. Hoe lang je het laat weken, hangt af van de kleur van de stof, de dikte, en de kleur van eventuele vlekken of verkleuringen. Mijn broek liet ik bijna 12 uur weken voor een optimale verkleuring.
- Spoel het kledingstuk uit en laat het (liggend) drogen. Bewaar je ‘verf’ nog even, misschien wil je de stof nog een tweede ronde laten trekken.
Nog meer tips voor verven met natuurlijke producten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Alcohol bij oplosbare vlekken
Natuurlijk is het vervelend om een alcoholvlek op je kleding te krijgen. Deze vlekken kun je het beste direct verwijderen en dat doe je door te deppen, te weken in water, of met zout. Maar wist je dat je alcohol juist ook kunt gebruiken om vlekken te verwijderen? Ook dit overkwam mij laatst, met weer een andere broek. Ik ging onder een boom een boek zitten lezen en jawel: na afloop zat er een zeer hardnekkige harsvlek op mijn broek. Deze ging er absoluut niet uit in de was. Maar met pure heldere alcohol – die je goedkoop bij een drogist kunt halen – ging de vlek er helemaal uit.
Zo doe je dat: doop een wattenschijfje in de alcohol en dep daarmee de vlek, of laat het wattenschijfje een tijdje op de vlek liggen en intrekken. De (hars)vlek zal dan langzaam oplossen in de alcohol, probleem opgelost!
Verven met textielverf
Mijn lievelingsbroek met de hardnekkige vlek was met deze tips helaas nog steeds niet geholpen. De vlek bleef zichtbaar, zelfs na het verven met zwarte thee. Daarom ging ik over tot het laatste redmiddel: textielverf. Ik koos voor een relatief donkere kleur (olijfgroen) om de vlek tegen te gaan. Dat werkte ontzettend goed, de vlek is nu eindelijk niet meer zichtbaar!
Misschien denk je dat textielverf erg chemisch is en daarnaast best prijzig. Maar er zijn ook betaalbare varianten op de markt, voor natuurlijke stoffen. Kant-en-klare textielverf werkt heel simpel: je was je natte kleding met de verf en spoelt de kleding daarna nogmaals goed door. Het kost dus wel wat extra water ten opzichte van een ‘gewone’ was. Daarom koos ik ervoor om meteen meerdere kledingstukken te verven: ook wat oudere shirts en hemdjes kregen deze kleur, en een kledingstuk dat nét niet helemaal mijn kleur was. En voilà: ik had een wasmachine vol ‘nieuwe’ kleding! Dat is toch een stuk duurzamer dan dit allemaal te moeten vervangen.
Zonlicht
Dit is ook echt weer zo’n handige 'tip van oma'! Want wist je dat zonlicht een heel goed natuurlijk bleekmiddel is? Vlekken van bijvoorbeeld eten, bloed, en natuurlijke materialen zoals gras en bladeren, kun je goed ‘bleken’ in de zon. Dit werkt het beste als je de kleding liggend laat drogen in de zon. Zet bijvoorbeeld je wasrekje buiten in de zon en leg daar de natte kleding met vlekken op. Kun jij mooi even pauze houden met het nieuwste nummer van Genoeg! 😉
Zout
Zout is ook zo’n wondermiddel: je hebt het altijd in huis en het is goedkoop. Zout onttrekt vocht uit de stof, waardoor dit deels oplost als je een verse vlek in het zout legt. Was het kledingstuk vervolgens en weg is de vlek! Zout kun je bijvoorbeeld gebruiken voor vlekken van: koffie, rode wijn en bloed (gebruik bij bloed altijd koud water, anders gaat het bloed stollen). Roestplekken schijn je ook goed te kunnen verwijderen met een mengsel van zout en wat citroensap. Smeer dit over de vlek en laat het kledingstuk drogen in de zon. Ideaal!
Stond jouw oplossing er niet tussen? Kijk ook eens naar dit handige overzicht met echt voor iedere vlek een oplossing.