Zo kun je milieubewust boodschappen doen

7 oktober 2025 - Meike Vocking
Gustavo Fring
Boodschappen doen: of je het nu leuk vindt of niet, je zult er toch regelmatig aan moeten geloven. Of je nu elke dag even naar de supermarkt gaat of één keer per week een grote voorraad inslaat. Maar ook boodschappen doen kan op een duurzame manier, daarom delen wij tips in dit artikel. Het hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, met een paar simpele tips kun je een groot verschil maken.

Kies seizoensgroenten en -fruit

Door voor seizoensgroenten en -fruit te kiezen belast je het milieu minder, want deze groenten en fruit worden verbouwd in het juiste seizoen. Wil je helemaal een klimaatvriendelijke keuze maken? Kies dan voor Nederlandse seizoensgroenten en -fruit. Er is minder energie nodig om ze te verbouwen, vervoeren en te bewaren. Pro tip: verbouw zelf je groeten en fruit, bijvoorbeeld in jouw (mini) moestuin. Dat is helemaal lekker vers en gezond.

Maak een boodschappenlijstje

 Door een boodschappenlijstje te maken weet je precies wat je nodig hebt en koop je ook geen onnodige producten als je eenmaal in de supermarkt staat. En door een lijstje te maken voorkom je ook voedselverspilling. Je haalt dan immers precies wat je nodig hebt. Extra tip: eet even iets voordat je boodschappen gaat doen, zo voorkom je honger in de winkel! 😉

Neem je eigen tas én verpakkingen mee

Door je eigen tassen mee te nemen, voorkom je dat je iedere keer geld kwijt bent aan tassen (en veel plastic afval). Stop bijvoorbeeld standaard wat tassen in je rugtas of fietstas. Zo heb je ze altijd bij je! Je kunt ook andere verpakkingen standaard meenemen. Zoals een broodzakje voor de broodafdeling en wat tasjes voor groenten en fruit als je dat handig vindt.

supermarket-949913_1920  

Ga naar de markt

Bij de markt kun ook lekker verse groenten en fruit halen. Vaak voor een stuk minder geld dan in de winkel. Ook kun je makkelijker groeten en fruit los kopen, of bijvoorbeeld aan het einde van de marktdag afdingen op prijzen. Dat kan in de supermarkt vaak niet. Daarbij is het ook nog gezellig ook, lekker struinen over de markt.

Eet minder dierlijke producten

Voor het milieu is het beter om zoveel mogelijk dierlijke producten te vervangen door plantaardige alternatieven zoals groenten, fruit, peulvruchten en noten. Plantaardige producten zorgen voor minder uitstoot van broeikasgassen. Maar waarom is vlees dan zo slecht voor het milieu? Voor vleesproductie is veel water, land en voer nodig, dit allemaal voor het houden van het vee. Ook zorgen dieren voor veel uitstoot, denk bijvoorbeeld aan mest. Dus probeer eens wat vlees te vervangen door plantaardige producten. 😊

Kies voor onbewerkte voeding

Onbewerkt voedsel betekent dat het niet tot nauwelijks bewerkt is voordat het op jouw bord belandt. Onbewerkt voedsel staat is zo puur en vers mogelijk. Een paar voorbeelden van onbewerkt voedsel:

  • groenten en fruit
  • peulvruchten
  • noten
  • eieren
  • (biologische) vis en vlees

En wat houdt ‘bewerkt voedsel’ dan in? Het woord zegt het al: het is wél bewerkt voordat het op jouw bord ligt. Dit zijn zeker de kant-en-klaar maaltijden en verpakkingen uit de supermarkt. En ook snoep, ships, koek en frisdrank. Maar ook andere producten, waarvan je het minder verwacht. Zo zitten er in ‘aardbeienyogurt’ bijvoorbeeld bijna geen aardbeien in maar juist veel kleurstoffen en aardbeiensmaakstof. Je kunt hier dus op letten als je boodschappen gaat doen en bewuste keuzes maken.

Let op keurmerken

Let jij weleens op keurmerken? Keurmerken kunnen je goed helpen met bewuste keuzes maken voor duurzaam voedsel. Je kunt ze herkennen aan het logo op de verpakking. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product extra milieuvriendelijk gemaakt is of dat er rekening is gehouden bij het dierenwelzijn. Voorbeelden van keurmerken zijn:

  • Beter leven: voor zuivel, eieren en vlees
  • EKO: voor biologische producten
  • Climate Activator: voor klimaatimpact van voeding, etc.

 

Altijd op de hoogte blijven?

Meike Vocking

Meike is stagiair op de webredactie en marketingafdeling voor Genoeg Magazine. Tijdens haar stage houdt ze zich bezig met social media en het schrijven van artikelen. Ze volgt een opleiding media en communicatie. Meike hoopt op haar stage veel te leren en nieuwe praktijkervaringen op te doen.

Bekijk meer van Meike Vocking