Sober leven was een eeuw geleden nog heel gewoon, ook in de 'hogere kringen'. Wat dat concreet inhield, kun je lezen in boeken als Een leven op stand van historica Ileen Montijn en Gouden jaren van journalist Annegreet van Bergen. Wat kunnen we in de huidige tijd nog leren van de zuinigheid van toen? Wij delen een paar voorbeelden van spaarzaam gedrag, dat we zonder veel moeite weer kunnen oppikken:
Etensresten opmaken
Wentelteefjes, kroketten, groentesoep: allemaal klassieke voorbeelden van kliekjesverwerking. Hedendaagse voorbeelden vind je overal online en in speciale kliekjes kookboeken. Kijk bijvoorbeeld op de site van het Voedingscentrum (je kunt zoek op ‘kliekjes’) en op kokenmetkarin.nl, waar culinair journalist Karin Luiten een aparte pagina met lekkere kliekjes recepten deelt.
Meer luchten, minder wassen
Eens in de maand de lakens verschonen was vroeger heel gewoon. Door de bedden ’s ochtends goed te luchten, bleef de huisstofmijtkolonie (dol op vochtige, warme plekjes) toch binnen de perken. Ook bovenkleding werd vroeger veel vaker te luchten gehangen. Een ondershirt voorkwam dan dat er hardnekkige zweetluchtjes in het ‘goeie goed’ trokken.
Ondershirts dragen
Vroeger werd zo’n hemd met korte mouwen vooral gedragen omdat bovenkleding dan minder blootgesteld hoefde te worden aan de slijtageslag van een wasbeurt. Maar zo’n extra onderlaagje houdt je ’s winters ook warmer. Plus: in de wasmachine nemen shirts veel minder ruimte in dan truien en blouses. Dubbel voordeel dus!
Dweilen met was-sop
Oftwel: water hergebruiken. Daar kunnen we in deze tijd nog wel iets van leren! Na bijvoorbeeld een handwasje is het water nog prima te gebruiken voor een ander doeleind, zoals de vloer schoonmaken. Hetzelfde geldt voor het eerste, koude water uit de douchekop of het spoelwater van groenten: vang het op en maak ermee schoon, geef het aan de planten of spoel de wc ermee erdoor.
Dit is een kort stukje uit een artikel door Anne Pek dat eerder in Genoeg Magazine verscheen. Meer lezen? Bekijk dan dit artikel over de voordelen van een 'vrek' zijn!
Afbeelding bij bericht: Mingche Lee via Pexels.