Aan de slag met duurzaamheid? Kunsteducatie in de basisschoolleeftijd

19 september 2023

Aan de slag met het thema duurzaamheid? Kunst is een krachtig hulpmiddel om de creativiteit en ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. Het biedt ze de mogelijkheid om de eigen verbeeldingskracht te verkennen, expressie te uiten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. En het mooie aan kunst: het kan óveral over gaan. Dus ook over maatschappelijke thema’s zoals upcycling, hergebruik en duurzaamheid.

Waarom kunsteducatie

Gemiddeld besteden scholen in de groepen 3 tot en met 8 anderhalf uur per week aan kunstzinnige oriëntatie. Sommige scholen, zoals Vrijescholen, hebben kunsteducatie letterlijk tot een kunst verheven maar vaak kan er best wat meer variatie én tijd in het aanbod worden gebracht. Op school, thuis, of daarbuiten. Kunst is namelijk niet alleen leuk, het speelt ook een cruciale rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Kunsteducatie stimuleert creativiteit, een waardevolle vaardigheid in de rest van het leven.

Juist in de basisschoolleeftijd staan kinderen open om de wereld om hen heen te leren kennen en hun eigen plek hierbinnen te bepalen. Kunstvormen bieden dan een veilige ruimte om emoties en gedachten te uiten. Ook moedigt het maken van kunst kinderen aan om problemen op te lossen en buiten de kaders te denken. Dus waar wacht je nog op?

Duurzaamheid

Bij kunstlessen denk je misschien aan tekenen, verven en muziekmaken. Hier zijn zeker veel activiteiten bij te bedenken en dit is vaak het grootste onderdeel van de kunstlessen. Maar kunsteducatie gaat verder dan dat. Bijvoorbeeld met leuke workshops rondom duurzaamheid en upcycling, zoals kunst maken met plastic afval. Hierbij komen creativiteit en bewustwording samen en leren kinderen iets nieuws te creëren met bestaande materialen.

Nog zo’n handige vaardigheid voor de rest van het leven: zelf dingen leren maken! Bijvoorbeeld in de workshop zelf verf maken van Grote Broer. Hierbij komen vragen aan bod als: hoe wordt iets gemaakt, en kan ik het misschien ook zelf maken? Hierbij leren kinderen een echt ambacht en de waarde van zelf iets maken. En natuurlijk wordt er met de zelfgemaakte verf ook kunst gecreëerd.

Als je het echt grootst wilt aanpakken zijn er ook dagprojecten basisonderwijs: een hele dag aan de slag met een kunstdiscipline, waardoor kinderen echt geconcentreerd met hun creativiteit bezig kunnen zijn.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met kunst en het thema duurzaamheid? Thuis heb je misschien minder middelen en ook minder tijd tot je beschikking. Toch is er nog genoeg te bedenken! Genoeg deelt regelmatig tips om creatief én duurzaam aan de slag te gaan.

Wat dacht je van zelf poppetjes maken van stro? Van uitgedroogde plantenresten maak je eenvoudig stropoppetjes of andere figuurtjes, naar een oude ambacht en kunstvorm: strovlechten. Zelf zaaipapier maken is ook leuk en niet moeilijk: voeg wat zaadjes toe aan papierpulp en je hebt zaaipapier! Deze tips kun je natuurlijk ook inzetten op kinderverjaardagen.

Altijd op de hoogte blijven?