Consuminderen in stijl: tips om duurzaam te shoppen

15 oktober 2024

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact die hun koopgedrag heeft op het milieu. Kledingproductie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld en door bewuste keuzes te maken, kunnen we allemaal bijdragen aan een duurzamere toekomst. Hier zijn enkele tips om jouw kledingkast duurzamer te maken, zonder in te leveren op stijl!

Ga voor tweedehands

Eén van de beste manieren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, is door kleding een tweede leven te geven. Tweedehands winkels, vintage markten, en online platforms zoals Vinted, Marktplaats of The Next Closet bieden geweldige opties om unieke en vaak betaalbare items te scoren. Het kopen van tweedehands kleding vermindert de vraag naar nieuw geproduceerde kleding en het helpt textiel-afval te verminderen.

Tip: Houd regelmatig de lokale kringloopwinkels of tweedehands markten in de gaten. Je kunt vaak verrassende vondsten doen! Steeds meer mensen gunnen hun kleding een tweede leven, waardoor het aanbod mooie en goede kleding ook steeds groter is.

Kies duurzame merken

Er zijn steeds meer modemerken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze merken maken gebruik van milieuvriendelijke materialen, eerlijke arbeidsomstandigheden en verantwoorde productiemethoden. Bekende duurzame merken zijn onder andere Patagonia en Fjällräven. Deze bestel je makkelijk via winkels zoals The Little Green Bag.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een andere goede manier om je kledingkast milieuvriendelijker te maken, is door te investeren in kleding van goede kwaliteit die langer meegaat. Dit betekent dat je misschien iets meer betaalt voor een nieuw kledingstuk, maar op de lange termijn bespaar je geld én de aarde door minder vaak nieuwe items te hoeven kopen. Want goedkoop is toch vaak duurkoop, als het om kleding gaat. Goedkope kleding slijt sneller door het dragen en wassen. Ga dus voor goede kwaliteit kleding, en bespaar op de lange termijn.

Tip: Kijk naar de samenstelling van de stof. Katoen, linnen en wol gaan vaak langer mee dan synthetische stoffen zoals polyester, die bovendien microplastics kunnen loslaten tijdens het wassen.

Goed verzorgen

Nog zo’n handige en eenvoudige tip: zorg goed voor de kleding die je al hebt. Hier vind je handige tips om ervoor te zorgen dat je kleding langer meegaat. Gaat je kleding toch kapot? Gooi het niet weg, maar probeer het juist te repareren.Een kleine scheur kan vaak makkelijk genaaid worden, en knopen kunnen vervangen worden.

Er zijn ook steeds meer reparatieworkshops waar je leert om jouw eigen kleding op te lappen. Dit is niet alleen duurzaam, maar geeft ook veel voldoening.

Let op de materialen

Sommige materialen zijn milieuvriendelijker dan andere. Biologisch katoen, gerecycled polyester en lyocell (ook wel bekend als Tencel) zijn betere keuzes dan conventionele stoffen. Deze materialen verbruiken minder water, energie of chemicaliën tijdens de productie en zijn vaak beter afbreekbaar of recyclebaar.

Vermijd synthetische stoffen, tenzij ze als duurzaam gelabeld zijn door een erkend merk, want de productie ervan kan schadelijker zijn voor het milieu.

Slimmer wassen

De manier waarop je jouw kleding wast, heeft ook invloed op de duurzaamheid ervan. Kleding vaak wassen kan de stof beschadigen en zorgt voor snellere slijtage. Daarnaast verbruikt wassen energie en water. Was daarom alleen als het echt nodig is, gebruik lagere temperaturen en kies voor milieuvriendelijke wasmiddelen. Je kunt je (boven)kleding ook prima te luchten hangen, als je het een dag hebt gedragen. Voor (spijker)broeken geldt zelfs: zo min mogelijk wassen, liefst (bijna) nooit! Zo gaan ze extra lang mee en blijft de stof en pasvorm van hoge kwaliteit.

Altijd op de hoogte blijven?