Maak van etensresten voeding voor je tuin

21 mei 2025

Wanneer we voedsel weggooien, verspillen we niet alleen het voedsel zelf, maar ook de energie, het water en de arbeid die nodig waren om het te produceren. Door in plaats daarvan etensresten te verzamelen en te verwerken tot bokashi, kunnen we deze verspilling verminderen!

Bokashi

Bokashi is een hoogwaardige bodemverbeteraar en eenvoudig zelf te maken!
Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Letterlijk betekent het “verzachten”. Organisch materiaal, zoals keuken- en tuinresten, worden door de Effectieve Micro-organismen gefermenteerd en zo voorverteerd (verzacht). Hierdoor is het makkelijker te verwerken voor regenwormen en ander bodemleven. 

 

 

Zo maak je het

Door je etensresten te fermenteren met de Bokashi emmer maak je waardevolle voeding voor je tuin. Een bijkomend voordeel is dat je meer zicht krijgt in je eigen afvalstroom of beter gezegd; je grondstoffenbeheer!

Aan de slag!

  • Verzamel alle etensresten in de Bokashi emmer en strooi op elke laagje een beetje Bokashi Starter. De Effectieve Micro-organismen (EM®) in de Starter zorgen ervoor dat de resten gaan fermenteren. Rotting en stank krijgen zo geen kans. 
  • Druk de etensresten stevig aan en sluit de emmer goed af met het deksel.
  • Laat een volle emmer minimaal 2 weken fermenteren. Verwerk daarna de Bokashi in een geul of gat in je (moes)tuin. Dek alles weer goed af met aarde.
  • Tap regelmatig het Bokashi vocht af. Verdun dit met water en giet bij de planten.

Wat mag er in een Bokashi emmer?

  • Groente- en fruitresten (incl. citrusvruchten)
  • Gekookt voedsel
  • Eierschalen
  • Brood (beperkt)
  • Papieren theezakjes en koffiedik
  • Bloemen- en plantenresten
Bij een Bokashi Essential sets (zwart of grijs) komt nu een gratis handig bewaarbakje Daily! Handig om al jouw etensresten overdag te bewaren om later in de Bokashi emmer te verwerken. Lees meer op de website van Agriton.

Altijd op de hoogte blijven?