Dit zijn de voor- en nadelen van een gietvloer

29 juli 2024

Gietvloeren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze bieden een naadloze afwerking die zichzelf tijdens het aanleggen volledig uitvlakt, wat resulteert in een strakke en moderne uitstraling. Maar naast hun esthetische waarde hebben gietvloeren ook andere kenmerken, zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak, en milieuvriendelijkheid. Hier vind je de voor- en nadelen op een rijtje!

Materiaal en duurzaamheid

Een gietvloer kan worden gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals biopolymeren of gerecycled materiaal. Er zijn ook opties voor vloeren met lage emissies van vluchtige organische stoffen (VOC's), wat de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert. Bovendien worden de materialen voor gietvloeren op een efficiënte manier geproduceerd, wat minder energie verbruikt in vergelijking met bijvoorbeeld het maken van vloerbedekkingen.

Een gietvloer is duurzaam omdat deze veel langer kan meegaan dan andere soorten vloeren. Wanneer een gietvloer goed is aangelegd, kan deze gemakkelijk tientallen jaren meegaan. In principe kan een gietvloer zelfs voor altijd blijven liggen, mits de toplaag eens in de acht tot tien jaar wordt hersteld. Dit maakt een gietvloer een duurzame investering.

Voordelen van gietvloeren

Een van de grootste voordelen van gietvloeren is hun naadloosheid. Dit betekent dat er geen voegen of naden zijn waar vuil zich kan ophopen, wat ze zeer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch maakt. Ook vinden veel mensen deze strakke ‘betonlook’ erg mooi. Daarnaast zijn gietvloeren verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor ze aan te passen zijn aan vrijwel elk interieur, van modern tot klassiek.

Gietvloeren zijn ook waterdicht, wat betekent dat ze door het hele huis kunnen worden doorgetrokken, zelfs in natte ruimtes zoals badkamers. Dit zorgt voor een ruimtelijker interieur en eenheid in de woning. Bovendien zijn gietvloeren geluiddempend, wat bijdraagt aan een betere akoestiek in huis. Ze zijn ook uitstekend te combineren met vloerverwarming vanwege hun goede thermische isolatie en brandwerende eigenschappen.

Nadelen van gietvloeren

Er zijn echter ook enkele nadelen aan gietvloeren. Door uv-straling en kunstmatig licht kunnen gietvloeren vergelen of verkleuren, afhankelijk van de lichtinval en zonwering. Daarnaast zijn gietvloeren krasgevoelig, bepaalde schoenen zoals naaldhakken kunnen bijvoorbeeld sporen achterlaten. Dit zorgt ervoor dat de vloer er sneller geleefd uitziet, zeker in ruimten waar de vloer intesief wordt gebruikt zoals een kantoor.

Beschadigingen aan gietvloeren zijn ook niet helemaal te voorkomen. Krassen, butsen en putjes kunnen ontstaan door dagelijks gebruik. Hoewel kleine beschadigingen kunnen worden hersteld door een reparateur, kan het bij veel schade nodig zijn om een nieuwe laag aan te brengen voor een mooi en egaal herstel. Dit kan met een dunne vloercoating van bijvoorbeeld epoxy.

Kosten en duurzaamheid

Het prijsverschil tussen een gietvloer en bijvoorbeeld een laminaatvloer is lastig te duiden, aangezien beide opties sterk kunnen variëren in prijs afhankelijk van de kwaliteit. Hoewel de startprijs van laminaat of hout vaak lager is, gaat een gietvloer doorgaans veel langer mee. Dus hoewel de totale prijs van een nieuwe gietvloer vaak hoger is, kan deze op de lange termijn toch goedkoper zijn door de duurzaamheid.

Voor wie dus op zoek is naar een nieuwe vloer en een moderne look wil die ook duurzaam is, kan een gietvloer de oplossing zijn. Een mogelijke aanbieder van gietvloeren vind je op www.g-vloeren.nl.

Altijd op de hoogte blijven?