
1. Kluis van de Action: Budgetvriendelijk, maar beperkte beveiliging
Een kluis van de Action is aantrekkelijk vanwege de lage prijs. Voor enkele tientjes heb je al een kleine kluis met een eenvoudig slot, meestal een sleutel of mechanisch codeslot.
Dun metaal, niet bestand tegen inbraakpogingen met gereedschap. Vaak ook met een sleutel makkelijk open te krijgen. Het biedt minimale bescherming tegen diefstal, dus aan te raden om als tijdelijke opslag van kleine, niet-waardevolle spullen zoals een paspoort of een klein geldbedrag.
2. Kluis van de bouwmarkt: Iets robuuster, maar nog steeds kwetsbaar
In bouwmarkten zoals Gamma, Praxis en Hornbach zijn kluizen verkrijgbaar van diverse merken. Deze kluizen zijn meestal steviger dan die van de Action en kosten tussen de €50 en €300, afhankelijk van het formaat en merk. Ze zijn vaak steviger dan Action-kluizen, maar nog steeds niet extreem inbraakwerend. Meestal hebben ze een mechanisch of elektronisch slot van redelijke kwaliteit, maar niet bestand tegen serieuze inbraakpogingen met goed gereedschap.
3. Kluis van een specialist: De beste keuze voor serieuze beveiliging
Bij een specialist koop je een gecertificeerde kluis die voldoet aan strenge Europese veiligheidsnormen. Deze kluizen zijn getest op inbraak- en brandwerendheid en worden erkend door verzekeraars. Deze kluizen zijn gemiddeld wel duurder, afhankelijk van de certificering en de grootte. Op de lange termijn is deze wel duurzamer. Vaak beginnen mensen met een kluis van de Action of een bouwmarkt, maar gaan ze later over op een inbouwkluis van een specialist omdat ze er achter komen dat goedkope kluizen het een dief makkelijker maakt om te stelen. Ook zijn van deze goede kwaliteit kluizen vaak onderdelen zoals elektronische sloten te vervangen, terwijl dat bij goedkopere varianten niet kan en je die dan in zijn geheel weg moet gooien. Als je je waardevolle spullen wil veiligstellen voor inbraak ben je bijna wel zeker dat het met een inbouwkluis lukt.