De voordelen van een biologische wijn

15 augustus 2016 - Ilse Ariëns

Drink jij graag een wijntje en kies je weleens voor biologische wijn? Uit onderzoek blijkt dat zo'n natuurlijke wijn doorgaans net wat beter smaakt dan een reguliere wijn. En er zijn nog meer voordelen van zo'n biologisch wijntje.

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) vergeleken meer dan 74.000 Californische wijnen. Het waren allemaal wijnen die ooit beoordeeld waren door professionele wijnkenners. Natuurlijke wijnen bleken gemiddeld een betere beoordeling te krijgen. 'Een klein maar significant en positief effect', aldus hoofdonderzoeker professor Magali Delmas.

Biologische wijn

Met 'natuurlijk' bedoelen de onderzoekers wijnen op basis van biologisch of biodynamisch geteelde druiven. Bij die vormen van druiventeelt worden geen pesticiden gebruikt. De gewassen worden op een andere manier beschermd tegen ziektes en plagen. De wijnboeren verzorgen bijvoorbeeld de ranken goed, verbeteren de samenstelling van de grond en zorgen dat er voldoende microben, bijen en wormen zijn. Dat alles vraagt om meer handenarbeid, maar het levert, zo zeggen ze, ook wat op: de wijn smaakt beter en heeft meer eigenheid.

De voordelen op een rijtje:

  • Er worden geen pesticiden gebruikt bij de teelt
  • Betere zorg voor de grond
  • Beter voor natuur en milieu, zoals voor insecten
  • De wijn smaak beter en heeft meer 'eigenheid'

wine-657190_640

Smaakt biologisch altijd beter?

In dit geval gaat het om Amerikaanse wijnen, maar geldt het ook voor andere biologische producten? Volgens journalist Jeroen Thijssen wel. Voor dagblad Trouw deed hij ooit mee aan een proeverij van Odin, leverancier van biologische groentenpakketten. Blind proefde hij 'gewone' en biologische dynamische wortel, komkommer, witlof, spek, worst, zalm en garnalen. Wat hij en de andere deelnemers aan de proeverij als lekkerst beoordeelden, bleek vrijwel steeds de biologische variant te zijn.

Was de test wel eerlijk, vroeg Thijssen zich af. 'Misschien hebben de organisatoren wel valsgespeeld, door bij de slechtste groentenboer van Arnhem te kopen, bijvoorbeeld.' Thuis deed hij de test daarom nog eens dunnetjes over. Maar ook hier blijkt de smakelijkste variant de natuurlijke. 'Zo langzamerhand is er nog maar een conclusie mogelijk', schrijft Thijssen. 'Het staat 1-0 voor de biologie.' Hoe kan dat, vroeg de Trouw-journalist aan de directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen. Die denkt dat het te maken heeft met de langzame groei.

In het Amerikaanse wijnonderzoek is overigens gekeken naar wijnen op basis van biologische landbouw, niet specifiek naar volledig biologische wijnen. Bij die laatste wijnen is het volledige productieproces biologisch, en mogen bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen zoals sulfieten worden toegevoegd. Omdat die nog erg zeldzaam zijn in de VS, waren er niet voldoende testresultaten voorhanden.

Bron: IPS

Altijd op de hoogte blijven?

Ilse Ariëns

Ilse Ariëns schreef al voor Genoeg toen het nog een zwart-wit krantje was. In de rubriek ‘Linke Loekie’ liet ze zien hoe marketingtrucs werken en hoe je je daartegen kunt wapenen. Daarna maakte ze jarenlang ‘kopen of laten lopen’, waarbij ze producten langs de meetlat van Genoeg legde. Als freelance journalist schrijft Ilse ook voor andere bladen, onder andere over de zorg.

Bekijk meer van Ilse Ariëns