Met duurzame spijkerbroek minder gif om het lijf

17 februari 2022 - Heleen van der Sanden

Voor de teelt van een hoeveelheid katoen voor één spijkerbroek is 1060 liter water nodig. Biologische teelt van katoen voor zo’n zelfde broek vraagt 91 liter water. Dat scheelt zo’n acht badkuipen water per duurzame spijkerbroek.

Kies voor een duurzame spijkerbroek, gemaakt van biologische katoen en gerecyclede katoenvezels van ingeleverde afgedankte spijkerbroeken. Het verschil in watergebruik is slechts een van de feiten die te lezen is op de site van project CECE, een verzamelwebsite voor duurzame kleding. Drie jonge kledingliefhebsters (‘Maar dan wel eerlijke kleding!’) waren het zoeken naar verschillende webshops en informatie over deze webshops beu. Dat moest makkelijker kunnen dachten ze. En zo bedachten ze Project CECE.

Als service aan iedereen die wil weten wat het nu precies uitmaakt als je kiest voor duurzame mode, zochten ze de verschillen tussen een gangbare en een biologische spijkerbroek tot op de draad uit. De feiten en cijfers staan hier overzichtelijk bij elkaar. Zo kun je precies zien hoeveel minder CO2-uitstoot, water, giftige chemicaliën en pesticiden, afval en energiegebruik jij om het lijf hebt wanneer je kiest voor een duurzame spijkerbroek, gemaakt van biologische katoen en gerecyclede katoenvezels van ingeleverde afgedankte spijkerbroeken.

Meer info

Altijd op de hoogte blijven?

Heleen van der Sanden

Heleen van der Sanden is oud-hoofdredacteur van Genoeg en was van 2006 tot 2022 uitgever van het magazine. Ze is als adviseur nog steeds betrokken bij het tijdschrift en schrijft nog af en toe voor Genoeg over verschillende onderwerpen. Heleen is nu filltime beeldend kunstenaar.

Bekijk meer van Heleen van der Sanden