Minder koekjes bij de koffie

30 januari 2017 - Ilse Ariëns

koffie-met-koekje We snacken wat af op een dag. Koekjes bij de koffie, een stukje chocolade bij de thee, limonade en chips bij de televisie. Een kwart van wat we elke dag binnenkrijgen is overbodig, zegt het RIVM. Het mag gezonder en het mag wat minder.

Er is op dit moment veel te doen over de adviezen van het RIVM. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zou bijvoorbeeld graag zien dat de overheid maatregelen neemt die de Nederlanders richting een gezonder eetpatroon duwen. Een belasting op dierlijke producten bijvoorbeeld. Dat zou ook nog eens beter zijn voor onze planeet. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken reageerde in de Volkskrant: 'Ik vind het niet passen bij de rol van de overheid om te zeggen wat mensen moeten eten. Ik zeg ook niet dat er minder vlees gegeten moet worden. Sterker, ik ben bang dat als je dat zou zeggen, mensen eerder het tegenovergestelde doen.’

Afgezien van of de overheid wel of geen maatregelen moet nemen, is het advies van het RIVM zo gek nog niet. Het gaat vooral om genoeg eten, niet teveel. En om iets gezondere keuzes maken. Nederlanders consumeren behoorlijk wat voedsel dat niet in de Schijf van Vijf voorkomt, voedsel dus dat niet voedt maar vult. Een koekje is niet erg, maar dat een kwart van alles wat je eet uit overbodige producten bestaat, is wat veel van het goede. Ook kiezen Nederlanders binnen productgroepen vaak voor de minder gezonde producten: witte rijst in plaats van zilvervlies, harde margarine in plaats van olie. Negen op de tien mensen eten te weinig fruit.

Genoeg had de afgelopen tien jaar regelmatig themanummers over gezond eten en gezond leven. En steeds was de conclusie van bijna alle artsen, onderzoekers, diëtisten, koks en voedingswetenschappers die we spraken nagenoeg dezelfde. Ze concludeerden wat het RIVM nu ook weer concludeert: we zouden wat minder mogen eten en wat gezondere keuzes mogen maken. Moeilijk? De adviezen zijn juist erg eenvoudig en overzichtelijk. Eet niet teveel, eet minder dierlijke producten, eet meer groenten en fruit, drink minder limonade en minder alcohol. Moeilijk is vooral de verleiding weerstaan om te snacken en te snoepen.

'Fransen zijn gemiddeld veel gezonder dan de Amerikanen, die bijna obsessief met gezond eten bezig zijn'

In Genoeg gaf diëtiste Katinka Huiskamp een goede tip: 'Kook met de losheid van de Fransen. Zij bekommeren zich niet zo om hun gezondheid, maar besteden heel veel zorg aan hun maaltijden, omdat ze graag lekker eten. Grappig genoeg zijn ze gemiddeld veel gezonder dan de Amerikanen, die bijna obsessief met gezond eten bezig zijn. Ze genieten, nemen de tijd voor een maaltijd en dat werkt op een positieve manier door.' Groot verschil met ons Nederlanders is dat de Fransen nauwelijks tussendoortjes eten. Drie rijke maaltijden, maar daar tussenin niets, terwijl wij maar liefst 33 procent van onze calorieën uit die tussendoortjes halen. 'Als je kiest voor hoofdmaaltijden met goede, voedzame producten, zul je merken dat je minder behoefte hebt aan snoep en snacks.'

Altijd op de hoogte blijven?

Ilse Ariëns

Ilse Ariëns schreef al voor Genoeg toen het nog een zwart-wit krantje was. In de rubriek ‘Linke Loekie’ liet ze zien hoe marketingtrucs werken en hoe je je daartegen kunt wapenen. Daarna maakte ze jarenlang ‘kopen of laten lopen’, waarbij ze producten langs de meetlat van Genoeg legde. Als freelance journalist schrijft Ilse ook voor andere bladen, onder andere over de zorg.

Bekijk meer van Ilse Ariëns