In een onderzoek, waar ook Nederlandse wetenschappers aan hebben meegewerkt, is gebleken dat een nieuwe schimmel plastic afval in de zee deels kan afbreken. Het gaat hierbij om (micro) plastic dat zich hoog in het zeewater en oppervlakte bevindt. Onderzoekers zijn positief gestemd en denken zelfs dat er in de diepere delen van de oceaan meer schimmels zijn die het plastic in de zee kunnen weghalen.
Plastic afval
Er is veel plastic afval in de zee. Volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht gaat het om 3,2 miljoen ton plastic. Plastic vergaat niet. Dieren kunnen verstrikt raken in het plastic of zien het plastic aan voor voedsel. Grote stukken plastic kunnen makkelijk uit de oceaan gehaald worden, maar dit geldt niet voor microplastics. Microplastics zijn kleine stukjes plastic die voor de mens onzichtbaar zijn, maar wel schade kunnen aanbrengen aan de natuur. Dieren eten de microplastics, waardoor het ook in ons eten terechtkomt. De effecten van microplastics op onze gezondheid zijn nog wel onduidelijk.
Onderzoek nieuwe schimmel
Een nieuw onderzoek dat verscheen in het blad Science of the Total Environment lijkt een doorbraak te zijn voor het plastic afval in de oceaan. Een internationaal team van onderzoekers, waaronder ook Nederlandse wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en de Universiteit Utrecht, ontdekte een schimmel in de gyre in de Noordelijke Stille Oceaan die leeft op dunne laagjes plastic afval. De schimmel genaamd Parengydontium album blijkt polyetheen (PE) te kunnen afbreken, dit is het meest voorkomende type plastic in de oceaan. Polytheen wordt onder andere gebruikt om plastic tasjes en flesjes te maken. Voordat het afgebroken kan worden, moet het wel eerst blootgesteld zijn aan Uv-licht. Uit resultaten blijkt dat het voor zeeschimmels dan makkelijker is om het plastic af te breken.
Diepere delen van de oceaan
Een groot deel van het plastic afval dat in de oceaan belandt, blijft niet alleen op de oppervlakte. Het plastic dat naar de diepere delen van de oceaan zakt, kan de schimmel niet afbreken. Naast de schimmel Parengydontium album zijn er nog vier andere zeeschimmels bekend die plastic kunnen afbreken. Onderzoekers blijven daarom hoopvol dat er ook in de diepere delen van de oceaan een schimmel bestaat die ook dat plastic uit de oceanen kan weghalen.
Voorkom plastic afval
Het beste is om plastic afval in de zee te voorkomen. En ook al lijkt dat lastig en kan het niet altijd helemaal perfect, zijn er toch simpele dingen die je kunt om plastic afval in de oceaan te voorkomen.
- Ruim je afval altijd op: Het is een simpele tip, maar wel een belangrijke! Ben je een dagje weg en ga je naar het strand? Ruim je afval altijd op en kijk om je heen voor afval van anderen. Juist het zwerfafval dat blijft liggen is een grote boosdoener voor de oceaan.
- Beach-clean up: Jaarlijks wordt op veel plekken een beach-cleanup georganiseerd. Samen met grote groepen vrijwilligers zorg je ervoor dat de stranden weer schoon zijn van plastic en ander afval dat daar niet thuishoort.
- Herbruikbare producten: Zorg thuis ook voor minder plastic afval door gebruik te maken van herbruikbare producten. Je hebt hierdoor minder afval en kunt langer met een product doen.
- Producten van zwerfafval: Je kunt organisaties supporten door producten te kopen die van plastic afval gemaakt zijn. Zo kun je t-shirts, armbandjes, tassen en waterflesjes kopen. Het opgehaalde geld wordt gedoneerd aan organisaties die zich bezighouden met het opruimen van zwerfafval op stranden.
- Zero-waste-winkelen: In de winkel zijn veel producten verpakt in plastic. Bij een zero-waste winkel is dat niet het geval, alle producten zijn plasticvrij. Je neemt je eigen bakje of fles mee naar de winkel en vult dit met de producten die jij nodig hebt. De producten worden gewogen en zo wordt de prijs bepaald. Zo heb je geen losse afvalverpakkingen.
Hoofdfoto via Pexels