In cafés en restaurants is het aanbod van plantaardig eten steeds groter, hetzelfde geldt voor supermarkten waar er steeds meer keuze is uit plantaardige alternatieven. Kortom: wie wil kiezen voor een plantaardig maaltijd heeft steeds meer keuze. En wat blijkt? Het kiezen voor plantaardig eten is nu ook nog eens goedkoper!
Besparen
Uit onderzoek van denktank Questionmark in samenwerking met ProVeg blijkt namelijk dat als je in de meest bekende supermarkten als Aldi, Albert Heijn en Jumbo kiest voor plantaardige alternatieven, je tot wel €9,66 aan kosten bespaart. Dat is een groot verschil met 2022, toen bij hetzelfde onderzoek bleek dat plantaardige producten wel duurder waren.
Niet altijd goedkoper
Toch zijn niet alle plantaardige producten goedkoper. Plantaardige vleesvervangers als groenteburgers zijn goedkoper dan hamburgers, terwijl zuivelproducten als plantaardige kwark of yoghurt nog wel duurder zijn dan de dierlijke variant. Zo betaal je voor 500 gr plantaardige kwark €0,75-€1,50 meer dan voor dan voor ‘normale’ yoghurt. De plantaardige variant van kaas is wel weer goedkoper.
Waarom is er een verschil?
Er zijn eigenlijk twee redenen voor dit verschil in prijs:
- De stijgende inflatie is van grote invloed op bijvoorbeeld de prijsstijging van vlees. Hierdoor werd het verschil met plantaardig ‘gehakt’ en ‘kipstukjes’ opeens een stuk groter. Die laatste werd daardoor ineens ‘goedkoper’ dan de dierlijke variant.
- Tegelijkertijd zijn er ook steeds meer supermarkten die bewuster kiezen voor een lagere prijs in plantaardige producten. Zo heeft supermarktketen Jumbo in 2023 beleid vastgelegd, waarbij huismerk vleesvervangers tegen dezelfde of een lagere prijs worden aangeboden als het dierlijke alternatief. Supermarktkeren Lidl heeft het assortiment van grootverpakkingen uitgebreid, waardoor er voor vleesvervangers ook een prijsvoordeel geldt.
Plantaardig eten
Behalve dat je met plantaardig eten kosten kan besparen is het ook beter voor de impact op het milieu. Eerder verscheen in het magazine Genoeg een artikel over het worden van ecotariër. Dat betekent dat je een gevarieerd dieet volgt, dat voor een groot deel uit plantaardig eten bestaat met aan het eind van de maand een stukje kip- of varkensvlees. Door meer te kiezen voor plantaardig eten wordt de uitstoot van broeikasgassen beperkt en door af en toe juist wel voor een stukje vlees te kiezen is het dieet makkelijker vol te houden, zo betoogt de auteur.