
Van Oslo naar Nice voor schonere rivieren en oceanen
Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, peddelt op een stand-up paddleboard (sup) door Frankrijk richting Nice. Zijn missie: het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flesjes op de agenda zetten. Onderweg beschrijft hij op zijn Instagram de lange reis en wat hij tegenkomt: ‘Heel veel blikjes en veel plastic flessen.’
Actie langs de rivier
Tinga legt per dag zo’n 50 kilometer af. Zijn eindpunt: de internationale VN-oceaantop in Nice, die op maandag 9 juni begint. Daar komen landen bijeen om afspraken te maken over het beschermen van oceanen tegen overbevissing en vervuiling. Tinga neemt zelf deel aan de conferentie.
Tijdens zijn tocht van 1250 kilometer roept hij burgers op op om zwerfafval langs de rivieroever te fotograferen en de beelden vervolgens te delen. Die beelden worden vervolgens geanalyseerd door kunstmatige intelligentie: het merk, type en materiaal van het zwerfafval wordt omgezet in grafieken om zo de ernst weer te kunnen geven van de situatie.
Nederlands voorbeeld
Voor de invoering van statiegeld op blikjes, lagen er gemiddeld 23,5 blikjes per kilometer volgens onderzoek in Nederland. Nu zijn dat nog maar 4,8 blikjes per vierkante kilometer, een daling dus van 80 procent. In Frankrijk liggen vooral de gemeenten dwars als het gaat om de invoering van statiegeld op blikjes. Volgens Tinga komt dit doordat gemeenten eigenaar zijn van het zwerfafval en verdienen aan de recycling hiervan.
Steun
Toch is er brede steun voor statiegeld op blikjes in Frankrijk: de frisdrankindustrie is voor, grote supermarkten hebben de ruimte voor inleverautomaten, ook veel politici steunen het idee. Tinga heeft op de conferentie een afspraak met Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, die zich eerder al hard maakte voor een schone Seine in aanloop naar de Olympische en Paralympische Zomerspelen van 2024 in Frankrijk.