Wie in Nederland zijn schulden niet kan betalen, komt voor hij het weet van de drup in de regen. Door boetes en rente kan een niet eens zo hoge betalingsachterstand uitgroeien tot een torenhoge schuld. Vandaag is het Manifest Schuldvrij! gelanceerd om hier een einde aan te maken.
‘Het is een van de schandvlekken van ons land’, schrijft Correspondent-journalist Jesse Frederik, een van de initiatiefnemers van het Manifest Schuldvrij! ‘Honderdduizenden mensen die diep in de schulden zitten, worden behandeld als paria’s. Incassobureau’s verdienen er grof geld aan, de overheid jaagt ze op als criminelen en vrijwel geen politieke partij die zich er echt druk om maakt.’ Als voorbeeld noemt hij een man die een nieuwe auto zonder APK-keur kocht en daarnaast twee onverzekerde klus-brommers had. Hij kreeg een boete van 2000 euro die hij niet kon betalen. Hij stelde voor de helft te betalen en vroeg of de rest twee maanden mocht wachten. Het mocht niet en door allerlei extra boetes liep zijn schuld op tot 15.000 euro. Hij vertelde het verhaal bij de Rijdende rechter, die niets kon doen, maar wel uitsprak dat er iets ernstig mis is met het systeem: ‘Mensen als u gaan totaal de vernieling in’.
‘Mensen als u gaan totaal de vernieling in’
Soortgelijke schrijnende gevallen waren te zien in de bekroonde documentairereeks ‘Schuldig’. De twee maaksters van deze serie, Sarah Sylbing en Ester Gould, horen ook tot de initiatiefnemers van het Manifest Schuldvrij! Voor hun documentairereeks volgden ze Amsterdammers in de schulden, van wie Dennis met zijn dierenwinkel de bekendste werd. ‘De overheid is nog steeds de grootste en in onze ogen meest onredelijke schuldeiser’, zeggen ze vandaag in de Volkskrant. Ze doelen daarmee onder meer op de hoge boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau. De publieke opinie was dat je mensen met schulden moest beboeten, maar door hun documentaire ‘Schuldig’ zijn veel mensen milder en meer begripvol geworden. ‘We voelen dat de tijd rijp is’, zeggen de maaksters. ‘Iedereen vindt dat het tijd is voor verandering.
Kern van het manifest is dat het beboeten van armoede gestopt moet worden. Met schuld op schuld komen mensen alleen maar dieper in de problemen. Ook moet er een einde komen aan de nu vaak dubieuze praktijken van incassobureaus. De complete tekst van het manifest kun je hier lezen. Via deze link kun je ook de petitie tekenen. Het laatste nieuws volg je op de Facebookpagina van de Schuldvrij!-Week.