Steeds meer investeringen in schone energie

4 juli 2024 - Iris Onderwater

Er wordt steeds minder geïnvesteerd in fossiele brandstoffen als energiebron. Dit blijkt uit onderzoek van International Energy Agency (IEA). Volgens IEA is er in 2023 meer geïnvesteerd in duurzame energiebronnen als zonnepanelen, windturbines, batterijen en warmtepompen. Minder ontwikkelde landen lopen nog wel achter als het gaat om het gebruik van schonere energie.

In een nieuw rapport van het International Energy Agency (IEA) staat dat in 2023 met zeventig procent meer is geïnvesteerd in energie uit herbruikbare bronnen ten opzichte van 2022. Het gaat hierbij om zonne- en windenergie, batterijen, elektrolyse en warmtepompen. De reden dat er meer is geïnvesteerd in schone energie is omdat fossiele brandstoffen steeds duurder worden. De oorlog in Oekraïne is hier ook een oorzaak van, fossiele brandstoffen als olie en gas zijn daardoor steeds schaarser geworden, waardoor er opzoek wordt gegaan naar duurzame alternatieven.

Zonne-energie en batterijen grote aanwinst

Er is vooral meer geïnvesteerd in zonne-energie. In 2023 zijn de uitgaven voor de productie van zonne-energie verdubbeld ten opzichte van 2022. Hierdoor is de productiecapaciteit van zonnepanelen al op weg naar wat het in 2030 zou moeten zijn. Naast zonne-energie worden batterijen ook steeds vaker gebruikt als energiebron.

Vooral in China wordt er veel geëxperimenteerd met duurzame energie, met name als het gaat om zonnepanelen. Zij beheren momenteel 80 procent van de wereldwijde productiecapaciteit. Europa en de Verenigde Staten zouden volgens het rapport in 2030 15 procent van de capaciteit bereiken.

Nederland meer duurzaam

In Nederland wordt ook steeds meer gekozen voor hernieuwbare energiebronnen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat in 2023 48 procent van de energieproductie van herbruikbare energiebronnen kwam zoals zon, wind en water. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen steeg, terwijl het gebruik van fossiele bronnen daalde.

Fossiele brandstoffen

Toch is er ook een kanttekening te plaatsen bij het goede nieuws. De vraag naar fossiele brandstoffen blijft namelijk hoog, ondanks dat er steeds meer wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Daarnaast is het voor minder ontwikkelde landen lastiger om te investeren in schonere energie. Uit eerder onderzoek van IEA blijkt dat dit heeft te maken met het beleid, er worden namelijk veel subsidies gegeven voor fossiele brandstoffen. Daarnaast spelen hoge rentepercentages en het verhogen van de kosten voor duurzame energie een rol.

Meer nieuws

Altijd op de hoogte blijven?