Wie regelmatig tweedehands winkels afstruint heeft het waarschijnlijk al gemerkt: tweedehands shoppen – ook wel thriften - wordt steeds populairder. Het aantal winkels neemt toe, zowel online als fysiek, net als het aanbod en de kwaliteit van tweedehands producten. Ben je nieuw op de tweedehands markt? Wij delen wat leuke plekken waar je goed tweedehands kunt shoppen.

Boeken, meubels en kleding

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders positief staat tegenover tweedehands winkelen (63%). Steeds meer mensen brengen spullen weg voor een tweede ronde én steeds meer mensen denken eerst aan tweedehands voordat ze iets nieuw kopen. Kortom: zowel vraag als aanbod nemen toe. Daarbij wordt er iets vaker online gekocht dan in een fysieke winkel. Bijvoorbeeld platforms als Marktplaats en Vinted zijn populair. Daarbij kopen we vooral boeken, meubels, kleding en speelgoed tweedehands.

Spullen wegbrengen

Breng jij weleens oude spullen naar een kringloop in de buurt? Het blijkt dat mensen die zelf spullen wegbrengen, ook eerder zelf tweedehands spullen kopen. Twijfel je of spullen goed genoeg zijn voor de kringloop? Breng ze dan gewoon naar het inzamelpunt. Alle spullen worden nagelopen voordat ze in de verkoop gaan.

Tip: in dit artikel vind je Nederlandse steden met veel tweedehands aanbod.

pexels-sam-lion-5709230

Voordelen

Er zijn ontzettend veel voordelen aan tweedehands winkelen. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Tweedehands is een stuk goedkoper dan nieuw, je spaart dus veel geld uit (mits je de verleiding kunt weerstaan om extra spullen of kleding te kopen)
  • Je weet zeker dat het kwaliteit is. Immers is het item al eens gebruikt en nog steeds goed, en dat kun je helaas niet van alle nieuwe producten zeggen
  • Tweedehands is beter voor het milieu dan iets nieuw kopen
  • Het aanbod in tweedehands is steeds groter, en dus is er ook steeds meer keuze uit spullen

Tweedehands shoppen

Kun jij wel wat inspiratie gebruiken voor tweedehands shoppen? Hier vind je wat leuke plekken waar je heel goed tweedehands kunt winkelen.

  • Appel & Ei. Deze grote tweedehands winkel met ruim aanbod vind je op meerdere plekken in Nederland. Zoals in Utrecht, Breda, Leeuwarden en Haarlem. Het voordeel van Appel & Ei is dat ze vooral recente items verkopen, je vindt er dus vooral hippe kleding van maximaal een paar seizoenen oud. Je kunt hier ook eenvoudig kleding wegbrengen. Het aanbod is enorm en de kwaliteit is opvallend goed. De leus is niet voor niks: “Is dit tweedehands kleding?”
  • Vinted. Van dit online tweedehands platform heb je zeker al eens gehoord. Je vindt er vooral veel kleding, voor zowel volwassenen als kinderen. En je kunt zowel aanbieden als zelf verkopen. Handige functie: met de punten/geld van het verkopen, kun je zelf weer spullen kopen. Zo kun je een gesloten systeem maken voor jezelf, waarbij je nooit teveel uitgeeft. Ideaal! Tip: kijk waar iets vandaan komt. Als je tweedehands winkelt vanuit duurzaamheidsoogpunt, is het natuurlijk handig om alleen uit Nederland te kopen (en niet, bijvoorbeeld, uit Italië).
  • Sellpy. In dezelfde categorie als Vinted heb je ook Sellpy: daar vind je kleding, cadeaus, verzorgingsproducten en schoenen, allemaal tweedehands. Verkopen gaat bij Sellpy met een iets ander systeem: jij vult een tas en Sellpy verkoopt de producten voor jou. Dit kan je dus best wat werk schelen! Een lezer tipte: 'Bij Sellpy kun je ook eenvoudig retourneren. Je kunt de kleding dus passen en anders terugsturen. Het is gewoon een online tweedehands warenhuis.' Hoe ideaal klinkt dat? 
  • Marktplaats. Marktplaats blijft natuurlijk ideaal, misschien niet voor kleding maar wel voor allerlei andere tweedehands producten. Zoek voor Sinterklaas- of Kerstcadeautjes voor je kind bijvoorbeeld eerst eens op marktplaats. Vaak is er al een enorm aanbod in en rond je woonplaats. Je kunt in de zoekfunctie eenvoudig aangeven hoe ver weg je wilt zoeken.

Tip: bij Markplaats krijg je ook ontzettend veel advertenties en professionele aanbieders te zien. Hier moet je even doorheen kijken en voorbij scrollen, dan blijft het een handige app!

  • The Cloting Loop. Tweedehands kan natuurlijk ook helemaal gratis zijn! Ken je The Cloting Loop al? Hierbij gaan tassen met kleding rond langs alle deelnemers. Je kunt eruit halen wat je zelf wilt gebruiken, en eventueel jouw ongedragen kleding in de tas stoppen. Dit is er voor volwassen en kinderen en het mooie: het is helemaal gratis. Iedere stad of dorp heeft tegenwoordig wel minimaal één Loop, en anders kun je er zelf eentje beginnen.
  • Lokale kringloopwinkel(s). In de meeste plaatsen in Nederland is wel minimaal één kringloop te vinden. Zoek eens op je Woonplaats + kringloop en kijk welke winkels er zijn. Ga eens kijken, sommige kringlopen hebben echt een heel goede selectie kleding, schoenen, tassen en andere producten. Het scheelt ontzettend veel geld ten opzicht van nieuw kopen en het is milieuvriendelijk. Ook steun je hiermee lokale ondernemers én is een kringloop vaak ook een sociale werkplaats en ontmoetingsplek. Feel good shoppen dus!
  • Kledingruilbeurs. Ruilbeurzen worden door het hele land regelmatig georganiseerd (zoals door Holy Swap). In een ruilbeurs nemen de deelnemers spullen mee die ze zelf niet meer nodig hebben. Deze kunnen dan geruild worden met anderen. Je kunt natuurlijk ook zelf een kledingruil organiseren!

Kleding met een geurtje

Vind jij de geur van tweedehands kleding niet zo prettig? Doordat kleding vaak (eerst thuis en daarna in de kringloop) in tassen wordt bewaard, kan er inderdaad een geurtje aan hangen. Het goede nieuws is: door de kleding thuis te wassen zal het geurtje meteen verdwijnen. En bedenk maar zo: aan nieuwe kleding hangt misschien geen geurtje, maar daar zit in veel gevallen het ‘gif’ van het productieproces nog op. Gif dat bij dragen dus ook op jouw huid komt. Was nieuwe kleding dus ook altijd voordat je het gaat dragen of in je kast legt.

Altijd op de hoogte blijven?

Sanne Simons

Sanne Simons is webredacteur voor Genoeg Magazine. Ze schrijft over onderwerpen als duurzame lifestyle, reizen, tuinieren, DIY, koken en ook verschillende interviews en reportages. Ze maakt ook graag dingen zelf en is als 'bermbrigadier' regelmatig bezig om de aarde wat schoner te maken.

Bekijk meer van Sanne Simons