Wist je dat vogelnesten verstoren verboden is?

9 april 2025 - Joëlle de Boer
Pexels
In het voorjaar komt de natuur tot leven in onze tuinen, de boomtoppen en onder dakranden. Vogels zijn druk in de weer met het bouwen van nesten, eieren leggen en hun jongen grootbrengen. Wist je dat het verstoren van die nesten wettelijk verboden is?

Wettelijke bescherming van vogelnesten

Volgens de Wet natuurbescherming is het verboden om nesten van vogels te verstoren, te beschadigen of te verwijderen. Dit geldt in elk geval tijdens het broedseizoen, maar bij sommige soorten zelfs het hele jaar door. Denk aan soorten als de gierzwaluw of huiszwaluw, die ieder jaar terugkomen naar exact dezelfde nestplek.

Volgens de Nederlandse vogelbeschermingen is een vogelnest daarmee beschermd vanaf het moment dat het eerste takje wordt neergelegd tot het laatste jong is uitgevlogen. En ja, ook als dat nest pal in de heg van je tuin zit of onder de dakgoot. Toch gebeurt het nog regelmatig dat nesten worden verwijderd: tijdens een renovatie, bij het snoeien van een heg of simpelweg omdat iemand geen nest op een bepaalde plek wil. 

Tips om broedende vogels te helpen

Wordt er een nest verstoord en wil je hier iets tegen doen? Spreek degene die het nest verstoort of verwijdert hierop aan. Meestal gebeurt dit namelijk uit onwetendheid. Werkt dit niet? Benader dan de stadsvogeladviseur in jouw buurt, die via een kaart van De Vogelbescherming makkelijk te vinden is.

Nóg mooier is het natuurlijk om niet alleen te stoppen met verstoren, maar ook actief iets voor vogels doen. Dat kan met deze tips:

  • In je tuin snoei buiten het broedseizoen, dus voor maart of na juli. Check altijd als je gaat snoeien of er al nesten zitten, je weet maar nooit, misschien zitten ze al eerder een nest te maken in jouw tuin.

  • Als je je tuin een veilige en fijne plek wilt maken voor vogels en voor jezelf, kies je voor struiken, hagen en bomen waarin vogels graag nestelen. Je kunt ook groen bouwen: groene gevels, neststenen, biodivers-dak. Goed voor vogels en voor onszelf.

  • Zet een ondiepe schaal met water neer of leg wat rozijntjes neer voor merels.

Bron: Vogelbescherming

Altijd op de hoogte blijven?

Joëlle de Boer

Joëlle de Boer is redacteur stagiair bij Virtumedia, ze schrijft oa voor Genoeg en Schrijven Online. Haar droom? Om zoveel mogelijk artikelen te schrijven en mensen hun verhalen te vertellen.

Bekijk meer van Joëlle de Boer